Danes, 10. septembra, obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomorov. Letos že tretjič zapored poteka pod geslom Ustvarjajmo upanje z dejanji. Geslo je usmerjeno v povečanje zaupanja ter zavedanja vsakega izmed nas, da lahko tudi naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje. In rešijo življenje.

Zaradi samomora letno po svetu umre več kot 700.000 oseb. V Sloveniji smo v letu 2022 zabeležili manj samomorov kot v letu 2021, kljub temu pa sta zaradi samomora v letu 2022 v Sloveniji umrli 402 osebi, od tega je bilo 321 moških in 81 žensk.

Za ozaveščanje o samomoru se v mednarodni skupnosti že nekaj let uporablja rumeno – oranžna barva. Pentlja, ki si jo v rumeno – oranžni barvi mnogi pripnejo na ta dan, je simbol zavedanja, da samomor predstavlja velik javno zdravstveni problem, je znak podpore preventivnim prizadevanjem na tem področju, predvsem pa je znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na tak način ali drugačen način prizadel.

V znak podpore prizadevanjem, da bi ljudi ozaveščali in preprečili vsako tovrstno smrt, bodo ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora v Zagorju ob Savi prižgali rumene luči, ki bodo na javnih objektih gorele v noči s sobote na nedeljo.

Savus

Foto: arhiv Savus