Občina Zagorje ob Savi je od danes naprej prva slovenska občina, ki z uporabo osrednje komunikacijske postaje Telekoma Slovenije uvaja storitve pametnega mesta.

Danes sta v Weinbergerjevi hiši v Zagorju župan Matjaž Švagan in direktor prodaje za poslovni trg v Telekomu Slovenije Primož Kučič podpisala pogodbo za vzpostavitev osrednje komunikacijske postaje pred zdravstvenim domom na Cesti zmage v Zagorju. Gre za rešitev za pametna mesta, sporočajo na občini, ki v obliki pametne ulične svetilke poleg javne razsvetljave omogoča tudi spremljanje in analizo različnih dejavnikov za boljše načrtovanje in upravljanje virov, kot so javna razsvetljava, parkirna mesta, komunalne storitve in podobno. Gre za, pravijo, prvo komercialno uporabo rešitve za pametna mesta, ki temelji na uporabi takoimeovane tehnologije interneta stvari NB-IoT v Sloveniji.

Osrednja komunikacijska postaja bo poleg spremljanja dejavnikov za boljše upravljanje javnih storitev in vira informacij krajanom služila tudi kot polnilnica za električna vozila. Krajani lahko preko svetilke pridobijo tudi na primer vremensko napoved, odgovorijo na kratek vprašalnik o zadovoljstvu z razvojem v občini, prijavijo poškodovano klop ali kip ali podajo svoj predlog za spremembo ali izboljšavo.

Savus

Foto: arhiv Občine Zagorje ob Savi