ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Zagorje ob Savi praznuje

Osrednja prireditev ob občinskem prazniku Zagorja ob Savi je v četrtek, 4. avgusta, napolnila dvorano Delavskega doma Zagorje. Slovesnosti so se poleg številnih občank in občanov udeležili tudi občinski svetniki, poslanec v DZ Marjan Dolinšek in direktorica strokovne službe Varuha človekovih pravic Martina Ocepek. S svojim obiskom so Zagorje počastili župani osmih slovenskih občin s svojo ekipo oziroma spremljevalci, in sicer trboveljska županja Jasna Gabrič, hrastniški župan Miran Jerič, litijski župan Franci Rokavec, župan Lukovice Matej Kotnik, župan Kamnika Marjan Šarec, podžupan občine Tabor Ludvik Miklavc, direktorica občinske uprave Radeče Brigita Stopar in župan občine Dobrepolje Janez Pavlin. Zagorje se je občini Dobrepolje na dogodku javno zahvalilo za pomoč pri odpravljanju posledic neurja, ki je julija najbolj prizadelo KS Mlinše. Zagorju so prišli voščit tudi predstavniki prijateljskih občin iz Hrvaške, Srbije in Češke.
Prireditev je z odpeto državno himno otvorila vokalistka Hana Hribar. Nato je zbrane pozdravil župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan. V svojem govoru je dejal, da bo tudi v bodoče o Zagorju govoril v presežnikih, verjel v visokoleteče cilje in si jih smelo zastavljal. Ne glede na to, da je za njim in pred njim ter njegovo ekipo trdo delo, ga pri uresničevanju vodijo misli modrih mož, kot sta Martin Luther King in Steve Jobs. V njegovem več kot dvajsetletnem mandatu je v Zagorju marsikateri projekt, ki se je sprva zdel le pravljica, postal resničnost, je poudaril, in to predvsem zato, ker ga pri delu vodi ljubezen do Zagorja. Zasluge gredo tudi njegovi ekipi in vsem Zagorjanom, ki si po svojih najboljših močeh prizadevajo ustvarjati in delati dobro. Tem se občina vsako leto ob občinskem prazniku posebej zahvali in jih odlikuje z najvišjimi občinskimi priznanji.

Letos je župan izročil tri zlate plakete Občine Zagorje ob Savi in eno srebrno. Podelil je tudi županovo priznanje.

Prejemniki plaket Občine Zagorje ob Savi

Irena Ule, predsednica Društva žena in deklet na podeželju Izlake in predsednica Zveze kmetic Slovenije, je prejela zlato plaketo za svoje dolgoletno delovanje in aktivno družbeno pomembno dejavnost na podeželju ter za poslovne uspehe na področju kmetijstva.

Metka Podpečan, ravnateljica Glasbene šole Zagorje, je prejela zlato plaketo za izjemno uspešno in strokovno vodenje glasbene šole ter izjemni doprinos na glasbenem področju. Plaketo je prejela tudi zaradi svojega predanega dela na področju prostovoljstva. Podpečanova je namreč od leta 2008 predsednica RKS OZ Zagorje.

Podjetje Strips, elektronika in elektrotehnika, iz Kandrš, ki trenutno zaposluje 89 ljudi, vodi pa ga Tomaž Smrkolj, je prejelo zlato plaketo zaradi izjemne inovativnosti, profesionalnosti in dobro začrtane razvojne vizije. Plaketo je prevzel poslovni direktor podjetja Vlado Veljkovič.

Primož Roglič, vrhunski kolesar, je prejel srebrno plaketo, in sicer za svoje odlične športne uspehe, ki jih je dosegel v razmeroma kratkem času. Odlični rezultati so športnika, sicer člana moštva LottoNL Jumbo, »odpeljali« tudi na letošnje Olimpijske igre v Rio. Plaketo je tako prevzel njegov oče Leopold Roglič.

Županovo priznanje je prejel Tilen Zajc, član Karate kluba Pon do kwan Izlake, ki je že kot mladinec osvajal najvišja mesta, kot član pa novembra 2015 postal svetovni podprvak v kickboxingu na prvenstvu v Dublinu na Irskem. Zajc šport uspešno združuje tudi s študijem strojništva.

Zaključili z glasbo

Na slovesnosti so omenili letošnje nagrajene diplomante in zavrteli posnetek glasbene skupine Oberlele orkestra, ki je v sodelovanju z Zagorskim oktetom posnel skladbo Moj zeleni raj, avtorja Luke Groboljška.

Za glasbeno poslastico sta poskrbela virtuoza na harmoniki, Miha Debevec in Tomaž Rožanec. V svojem »spopadu« na harmoniki sta obšla svet, igrala sta od ruskih, madžarskih, makedonskih narodnih, pa do popularnih skladb, tanga … In ker ni veselice, brez Golice, sta postregla tudi s to, a pri njej je meh raztegni še en vrhunski harmonikar, Zagorjan Jure Tori.

Po prireditvi, ki jo je povezovala Karmen Cestnik, so se gostje zadržali ob zakuski in družabnem klepetu v stekleni dvorani.

Tatjana Polanc Kolander

Isti avtor