Leto dni sta Iztok in Anja Deželak pripravljala izjemno tekaško prireditev Knap Trail, ki je povezal vse tri zasavske občine. Tekači, prišli so iz desetih držav, so bili navdušeni, organizatorji pa zadovoljni. Iztok Deželak je v pogovoru za Savus povedal, da je na prireditvi pomagalo 60 prostovoljcev in napovedal naslednje leto ponovno snidenje tekačev na Knap Trailu v Zasavju.

Za vami je Knap Trail, kako ste zadovoljni s prireditvijo?

S prireditvijo smo zadovoljni. Predvsem zaradi odzivov, ki jih prejemamo po prireditvi, saj nam udeleženci sporočajo, da so nad organizacijo navdušeni. Videli smo nasmejane obraze. Bistvenega pomena je, da so se ljudje imeli fajn. Nismo si želeli tekme, ki bi ustvarjala nek pritisk. Knap Trail ni neko državno prvenstvo, čeprav bi glede na nivo tekačev, lahko bil prav to. Od najboljših slovenskih tekačev na tej sceni je bila glavnina v soboto na startu. Zapisi tekačev na socialnih omrežji so zelo pozitivni. Zdi se, da smo dobro izpeljali vse skupaj.

Kako ste se lotili tras za vse tri teke?

Leon Cestnik, ki je pred leti stal za tem tekom, je tudi letos poskrbel za razgibane in zanimive trase z lepimi razgledi. Glede na njegove izkušnje in poznavanje zasavskih stezic se zdi, da je to opravil rutinirano.

Proge so speljane po zasavskem hribovju in tekači spoznajo Zasavje iz čisto drugega vidika, kot drugi obiskovalci.

S traso smo hoteli povezati oz. smo povezali občine Trbovlje, Zagorje in Hrastnik. Štartali smo v Trbovljah, preko naših vzponov je pot je vodila do Kala, ki spada pod občino Hrastnik. Od tam je pot peljala preko Mrzlice do Planine. Najdaljša proga, 51km, je  bila speljana še čez Čemšeniško planino, ki je v »lasti« občine Zagorje.

Najkrajša trasa je bila namenjena zelo hitrim tekačem in konec koncev tudi pohodnikom, ki so se nanjo podali rekreativno. Tudi 16 km seveda ni tako malo. Tretja izbira pa je bila 30 kilometrov dolga preizkušnja, na kateri je slavil Italijan. Tujcev je bilo precej, prišli so iz 10 različnih držav. Posebej pa smo ponosni, da se je za nastop na Knap Trailu odločilo tudi lepo število Zasavcev.

Kaj je bolj pomembno, udeležba ali rezultat? Za organizatorje verjetno to, da so tekači zadovoljni? Kaj pa za tekače?

Za tekače je sigurno najpomembneje, da pridejo do cilja, da ni nobene poškodbe. Vsak si seveda želi tudi vsaj solidnega nastopa. Za nekoga je to premagana trasa, za drugega, da je hiter ali celo stopi na stopničke za zmagovalce. Nekateri ciljajo samo na zmago. Z našega pogleda pa sigurno to, da so bili ljudje zadovoljni, da je bilo za njih dobro poskrbljeno, da so dobili tisto, kar so pričakovali. To je na koncu največji uspeh za organizatorja.

Gonilna sila prireditve sta bila z ženo Anjo. Koliko ljudi pa vama je pomagalo pri pripravi in na sami prireditvi?

Za to prireditev sva delala dobro leto. Tako kot s »postavitvijo« proge nama je z nasveti in mnenji pomagal Leon. Pri trasiranju je pomagalo osem fantov. Dan pred in na dan dogodka pa je sodelovalo okrog 60 naših dobrih prijateljev. Dela je bilo ogromno. Vsi so se močno potrudili, da je prireditev uspela. Z manjšo številko ne bi šlo. To nama je sedaj jasno. S takšnim številom prostovoljcev smo morali kombinirati. Ko se je npr. registracija udeležencev zaključila, so se prostovoljci prestavili na kakšno okrepčevalnico in nato v ciljni prostor.

Knap Trail naprej?

Nekaj dni po prireditvi so odzivi res nad pričakovanji. Veliko prijateljev in udeležencev pravi, da komaj čakajo drugo leto, da bodo spet prišli. Prihodnje leto grem na daljšo traso, ali pa drugo leto bom tudi jaz šel na Knap Trail. Teh besed in stavkov je bilo slišati precej.  Odzivi kažejo, da je bil tek po zasavskem hribovju lepo sprejet, na nek način smo naredili tudi promocijo na področju turizma. Ljudje so videli naše hribe, planinske poti, po katerih so hodili in tekli, koče, ki imajo lepo ponudbo. Verjamemo, da se bo  marsikdo vrnil v naše kraje. Kot kaže, se bodo imeli možnost vrniti tudi na Knap Trail.

Marko Planinc

Foto: Grega Valančič, Katja Ribežl (tekač v gozdu)


Knap Trail so podprli

Občina Trbovlje, Občina Zagorje, Občina Hrastnik, Raidlight, Restavracija K5, HSE Edt, Comprojekt, Spekter, Dewesoft, AA Grading, Chimpanzee, RTCZ, VAL Tourist Agency, Factory Store, Metalia, Decathlon, Wurth Elektronik, Red Bull, SAM, VOLK Flannel, Chipolo, Simply Wild, Rudis, Mega Cena, B Team, Leone, Pivovarna Laško Union, Nelim, Zeliščo posestvo Cvetka, ZMŠT, Radio Aktual Kum, Savus, Planinski dom na Kalu, Planinski dom Sv. Planina.