torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Zadovoljni jamatlonci

Nagrade za udeležence
Na prireditvi so organizatorji podelili nagrade najboljšim tekmovalcem v igri Met bata škornja čez glavo v kuolmkišto in priznanja jamatloncem v malce svojevrstnih kategorijah:

 1. Pik as (najbolj izkušen udeleženec) – Marjan Škrinjar iz ekipe Klek3
 2. Domfrca (najbolj izkušena udeleženka) – Nuša Plesec iz ekipe Brhke
 3. Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja) – Mihkel Roolaid iz Estonije, ekipa MCT Prešerni.
 4. Ohter prtija (najbolj izviren naslov ekipe) – Poskočni Jim-beam krteki
 5. Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka) – Sabina Potrbin iz ekipe Vesele Huntarce
 6. Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec) – Igor Konrad iz ekipe Uvjleki
 7. Herc šafla (najbolj srčna ekipa) – Trio adio
 8. Dritl kumarati (najbolj tovariška ekipa) – Uvjleki 1 in Uvjleki 2
 9. Hoznšajzer (Perkmandeljčevo priznanje za najbolj prestrašenega udeleženca) – Franco Passalacqua iz ekipe MCT Prešerni

V igri Met bata škornji čez glavo v kuolmkišto so nagrade priigrali Robert Kraner za ekipo MOL Slovenija, Marko Erjavec za ekipo RTCZ in Slavko Počivalnik za ekipo Trio adio.

V jamski preizkušnji so se pomerili tudi predstavniki zasavskih občin, med njimi župan Hrastnika Miran Jerič in podžupan Trbovelj Tadej Špitalar. Seveda vsak v svoji ekipi.

Že pred startom je Miran Jerič, župan Hrastnika, poudaril, da je velik podpornik Jamatlon: »Skozi ta projekt ohranjamo bogato tradicijo rudarjenja v zasavskih dolinah in našo industrijsko dediščino. Takšne prireditve bomo morali izkoristiti v razvojne namene.«

Med ekipami pa so bili tudi nekateri znani Slovenci.

»Najboljši del na progi je bila ovira z vodo, ko ti tudi gojzerji ne pomagajo, čeprav so organizatorji rekli, da bodo v redu,« je takoj po prihodu na cilj povedal jamatlonec v ekipi Firbci, voditelj POP TV, Uroš Slak. »Dobro so si nas, ljubljanske srajce, privoščili.«

»Firbci smo bili zelo utečena ekipa,« pa je dodala Anja Markovič, voditeljica na Planet TV, »enkrat je dajal pobudo en, drugič drug. Bila je super preizkušnja.«

V jamo se je podala tudi novinarska ekipa televizije Planet TV in odlično prestala snemanje v jami.

Triatlonec Denis Šketako, ki prihaja iz Hrastnika in je bil do sedaj še na vsakem jamatlonu prvi v jami in prvi iz nje, je tokrat tempo malo umiril: »S seboj sem pripeljal dekle in prijatelja, zato sem tempo prilagodil. Vzeli smo si tudi več časa za ogled same jame.«

V družabnem delu so za glasbo poskrbeli zasavske glasbene skupine: Kumske punce, Baby Octopus in premierno Fossily band, ki so vsak v svojem slogu predstavili tudi popularno zasavsko vižo Bela snežinka.

Jamatlon kot adrenalinska preizkušnja

Jamatlon je adrenalinska preizkušnja, ki poteka v jami Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Jamatlonci se na petkilometrsko progo podajo na Ajnzerju v Trbovljah in pot zaključijo v Barbara vpadniku v Hrastniku. Petkilometrsko progo lahko premagujejo s tekom ali hojo. Na poti jih čakajo ovire, kot so vozički, raztreseno železje, porušeni leseni podporniki, blato, tema in jamski škrat Perkmandeljc. Na Jamatlonu sodelujejo ekipe, sestavljene iz dveh do pet članov. Za izziv Jamatlona ni treba biti vrhunsko fizično pripravljen, ob progi je za varnost dobro poskrbljeno. Udeležence usmerjajo izkušeni rudarji, na voljo je tudi njihova visoko usposobljena reševalna enota. Proga je v celoti zavarovana in obokana.

Jamatlon kot rudarska dediščina

Organizatorji z Jamatlonom na inovativen način uporabljajo rudniško infrastrukturo, ki po zaprtju rudnika ne služi prvotnemu namenu. Na ta način želijo rudarstvo v zasavskih premogovnikih predstaviti z različnih plati in ga približati sedanjim in bodočim generacijam. V pristnem okolju, v katerem so vsakodnevno delali zasavski rudarji, udeleženci Jamatlona doživljajo nepozabno rekreativno izkušnjo. Jamatlon poteka dvakrat letno: julija v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev.

Ekipa Zimskega jamatlona

Jamatlon pripravlja Zasavski tednik v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje-Hrastnik. Prvi jamatlon je potekal julija 2014, sledili so mu zimski decembra 2014, letni julija 2015, tokratni zimski pa je že četrti po vrsti. Finančno zahteven projekt organizatorji izpeljejo ob podpori zasavskih občin in sponzorjev.

Zimski jamatlon 2015 so omogočili: Eles, Porsche Slovenija, Gen-i, Spekter, Integral Zagorje, AGM Nemec, MOL Slovenija, Pivovarna Laško, Delavska hranilnica, Strip’s Sinet, Sig-in, Omnipek, K-mark, Lekarna Pušnik, RTCZ, Grik, Je&gr in medijski sponzor Radio Center. Prireditev so podprli tudi Zavarovalnica Triglav, Vzajemna, Chipolo, Pivovarna Knap, gostinstvo Čop Podkum ter medijsko Radio 1 in Radio Aktual Kum.

 

Ali ste vedeli?

 • Prvih 150 metrov proge je speljanih po ravnini, da se jamatlonci za pot dodobra ogrejejo.
 • Med ovirami, ki jamatlonce čakajo v jami, so odpadno železje, gumi trakovi, vzpenjanje in spuščanje po lestvi, jamski vozički.
 • Na stenah zasavskih rovov so še vidni napisi smeri s časa takoj po drugi svetovni vojni.
 • V starih rovih jamatlonci srečajo tudi Perkmandeljca, ki je »z vsemi žaubami namazan« ali po slovensko: pretkan.
 • Proga jamatlonce vodi mimo zavarovanega jaška, imenovanega številka 1 (#1), od koder je še vedno vidno, kako so se včasih prevažali stari knapi.
 • Bremena, ki jih morajo prenašati jamatlonci, so težka za tretjino pravega jamskega loka (moški) in šestino jamskega lesenega podpornika (ženske).
 • Premer cevi, skozi katero se morajo splaziti jamatlonci, meri 600 mm.
 • Zimskega jamatlona 2015 se je udeležilo 131 žensk in 204 moških.

Še več informacij

Naslednji jamatlon bo potekal v začetku julija prihodnje leto. Informacije bomo sproti objavljali na naši spletni strani www.jamatlon.si in Facebook strani Jamatlona, kjer najdete tudi več fotografij z dogodka.

 

 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor