sobota, 22 junija, 2024

Iz te kategorije

Začela se je akcija Bodi viden, bodi previden

Namen akcije je opozoriti na varnost pešcev, ki spadajo med ranljivejše udeležence v prometu. Še posebej so ogroženi starejši, ki so pogosto žrtve prometnih nesreč. Največ nesreč pešcev se zgodi ravno v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vozne razmere pa zahtevnejše. Zato je pomembno, da pešci poskrbijo za svojo vidnost z odsevniki, vozniki pa z zmanjšano hitrostjo vožnje v naseljih ter pešcem odstopijo prednost na prehodih za pešce.

V lanskem letu je umrlo 22 pešcev, 134 je bilo huje poškodovanih. Letos so se zadeve malo izboljšale, a je na slovenskih cestah umrlo že 6 pešcev, od tega kar trije na avtocesti.

Med glavnimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami za pešce so neupoštevanje in odvzem prednosti, v veliki meri tudi nepravilnosti pešca pri prečkanju vozišča ter neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov.

Poleg preventivno-vzgojnih akcij bo v času akcije potekal tudi okrepljen nadzor Policije in občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov in pešcev v cestnem prometu. Aktivnosti bodo potekale v kar 116 lokalnih skupnostih po Sloveniji, skupna koordinirana terenska akcija z opozarjanjem pešcev in razdeljevanjem odsevnih trakov pa se bo izvajala 4. oktobra.

ZT

Previous article
Next article

Isti avtor