Sobota, 3. december, je poseben dan za organizatorje Zimskega jamatlona 2016 in vsaj 280 udeležencev, ki so se ob 10. uri začeli zbirati v rudniški upravni zgradbi v Hrastniku za prevzem startnih številk.
Ob 11. uri se bo prva skupina jamatloncev že zbrala na zboru v hrastniški vašhavi, kjer jim bo predstavnik RTH Borut Flisk na srce položil nekaj napotkov za varno vedenje v jami. Za drugo skupino je zbor predviden pol ure pozneje. Jamatlonci se iz Hrastnika odpeljejo z dvema avtobusoma podjetja Avrigo na Ajnzer v Trbovlje. Tam namreč pričenjajo svojo adrenalinsko jamsko preizkušnjo z ovirami, ki jih pod zemljo pripelje nazaj v Hrastnik prek vpadnika Barbara na cilj.

Jamska preizkušnja in ovire

Prva ovira je zelo nenavadna – polni adrenalina in pričakovanj se jamatlonci zaženejo v jamo in že naletijo na fotografa, ki od njih zahteva, da mu pozirajo. A to je odličen način za ovekovečenje slavnostnega trenutka. Za marsikoga dejstvo, da bo šel v jamo, namreč ni mačji kašelj. A globoko zavzdihne in se opre na podporo svojih tovarišev – jamatlonci se namreč v jamo podajajo v ekipah. Vse nadaljnje ovire v jami so manj prikupne, blatne, mokre, umazane, hladne, … a v jami je tudi prijazna rudarska reševalna ekipa in navihani Perkmandeljc, ki jamatlonce z dolgo lato kresne po zadnji plati.

Organizator

Jamatlon organizira Zavod Savus, ki je tudi izdajatelj Zasavskega tednika in spletnega časopisa Zasavc. Izvaja ga dvakrat letno – julija in decembra – v sodelovanju z Rudnikom Trbovlje Hrastnik in drugimi partnerji. Letos so bili ti še posebej velikodušni z nagradami, ki jih prejmejo udeleženci ob prevzemu startne številke, nato pa še za posebne izvirne nazive, za zmago v igri Met bata škornja v kulmkišto in za povprečni sredinski čas, dosežen na 5-kilometrski progi.

Nagrade in darila

Ob prevzemu startne številke jamatlonci Zimskega jamatlona 2016 prejmejo darilno vrečko, v kateri so: majica, bon za malico in pijačo, zimska kapa (podarja Spekter), obesek za ključe z žetonom za trgovinski voziček (podarja Lekarna Pušnik), kupon za kopanje v Thermani Laško – plača eden, kopata se dva, kupončki s popusti MOL Slovenija in kupon za 20-odstotni popust za Intersport.

Udeležence in ekipe, ki jih bo organizator razglasil za izvirne nazive, čaka izvirno in uporabno priznanje Jamatlona hlapc (sezuvalnik) in multifunkcijski nahrbtnik oziroma podloga za fitnes, oboje podarja Intersport.

Met bata škornja v kulmkišto

Tudi v igri Met bata škornja v kulmkišto se splača potruditi, saj bodo prvi trije tekmovalci prejeli nagrade:  

  1. mesto: pas za tek (podarja Telekom) in svetilko (podarja Zavarovalnica Triglav)
  2. mesto: nahrbtnik (podarja Občina Trbovlje) in igralne karte (podarja Vzajemna)
  3. mesto: svetilka (podarja Zavarovalnica Triglav) in igralne karte (podarja Vzajemna)

Nagrade za povprečni sredinski čas

Drugič zapored bo organizator na Jamatlonu meril tudi povprečni čas udeležencev na progi, nagradil pa tiste, ki se bodo najbolj približali sredinskemu. Namen jamatlona namreč ni tekmovalnost, temveč tovarištvo in premagovanje svojih lastnih omejitev ali strahu.

  1. mesto: trakovi za trening z lastno težo (podarjajo Loparji.si)
  2. mesto: vadbeni valj (podarjajo Loparji.si)
  3. mesto: Chipolo (podarja Chipolo)
  4. mesto: vadbena žoga (podarjajo Loparji.si)
  5. mesto: buff (podarja Telekom)

Partnerji Zimskega jamatlona 2016

Občina Hrastnik, Občina Trbovlje,  Dewesoft, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, Radio Center, Thermana Laško,  Eles, Intersport, AGM Nemec, Pivovarna Laško, MOL Slovenija, Avrigo, Vzajemna, Gostilna Pr’Čop Podkum, Spekter Trbovlje, Loparji.si Trbovlje, Strip’s Kandrše, Delavska hranilnica Hrastnik,  Zavarovalnica Triglav, Lekarna Pušnik Trbovlje, Chipolo Trbovlje, Je&Gr Zagorje, IGM Zagorje, RTCZ Hrastnik in K-Mark. Projekt sofinancirata Evropska unija iz evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

ZT