Že na pogled je očitno, da ob nakupu standardne zobne paste in zobne ščetke domov prinesemo predvsem veliko plastike. V primeru ščetke je plastična embalaža, plastičen je ročaj in pogosto so tudi ščetine plastične. Pri zobnih pastah pa gre ta plastična norija še korak dlje: veliko jih namreč vsebuje mikroplastiko, ki jo pri umivanju zob zaužijemo in ki zastruplja naše vode in posledično naš ekosistem. Ste opazili kdaj v zobni pasti drobne perlice, za katere v oglasih tako ponosno trdijo, da zobe dodatno spolirajo in jih tako naredijo bolj čiste in bolj bleščeče? Da, to je plastika, ki jo, če sledimo priporočilom zobozdravnikov, kar trikrat dnevno vnesemo v svoje telo.
Za zobno higieno raje izbirajmo okolju prijazne alternative. Zobe si ščetkajmo s ščetko iz naravnih materialov, kot sta na primer les in bambus, katere ročaj lahko po uporabi odlomimo in ga damo v biološke odpadke (glavo pa zaradi ščetin v mešane), namesto zobne paste, polne mikroplastike, pa si zobe raje umijmo z zobnimi tabletkami, ki jih lahko dobimo brez embalaže, ali z doma pripravljeno zobno »pasto«.

Recept za domačo zobno »pasto«

Potrebujemo:

  • žlico sode bikarbone
  • žlico kokosovega olja
  • (poljubno) eterično olje mete

Sodo bikarbono in kokosovo olje v enakih količinah zmešamo v poljubni embalaži (na primer kozarčku) in nato po občutku dodamo eterično olje. Dobro je, če si naenkrat izdelamo dovolj paste za približno dva tedna in jo hranimo v hladilniku.

20170708-okolje-zobje

Soda bikarbona deluje rahlo abrazivno in ob pomoči ščetkanja z zob odstrani obloge in madeže, prav tako pa pomaga pri ohranjanju pH ravnotežja v ustih. Kokosovo olje je odlično antibakterijsko sredstvo, ki uničuje bakterije, ki povzročajo gnitje zob. Eterično olje mete (ki ga lahko tudi izpustimo) poskrbi za svež dah.

Martina Drobne (Manj smeti – Manj skrbi)

www.manjsmetimanjskrbi.si

Prejšnji članekV Trbovljah 36 zlatih
Naslednji članek90 let PGD Čeče