Ob današnjem svetovnem dnevu ledvic so bile tudi v Zasavju postavljene infotočke, in sicer pri nakupovalnih centrih v Hrastniku in Kisovcu, pa tudi v vhodni avli Zdravstvenega doma Trbovlje. Na njih so strokovni zdravstveni delavci in prostovoljci iz društva ledvičnih bolnikov občanom brezplačno merili krvni sladkor in krvni tlak. V zdravstvenih domovih so zainteresirani občani lahko oddali v analizo tudi urin.
»Z letošnjim sloganom Od otroštva naprej na svoje ledvice glej želimo osveščati predvsem otroke,« je povedala vodja zdravstveno vzgojnega centra v ZD Trbovlje Gabrijela Hostnik. »Zelo pomembno je namreč že v otroštvu osvojiti zdrav življenjski slog, ki je podlaga tudi za zdrave ledvice.«

Z odzivom na infotočki so bili zadovoljni. V Kisovcu, kjer je meritve z ekipo izvajala Boža Prikovič, medicinska sestra na dializi v Bolnišnici Trbovlje, ljudje njihovo delo že dobro poznajo. »Občani se radi odzovejo,« je povedala, »mnogi si krvni tlak zmerijo že doma, potem pa pridejo preverit, ali tudi naša naprava enako pokaže.« Na infotočkah so ponujali tudi zloženke in glasilo ledvičnih bolnikov, v katerih so informacije o bolezni ledvic in pomembni preventivi.

TPK

Prejšnji članekŠkratki osvojili Barcelono
Naslednji članekKramarski sejem na Dolu odprl sezono