Demenca je kronična napredujoča bolezen, ki prizadene možganske celice, odgovorne za spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti, sposobnosti govornega izražanja ter presoje. Najpogostejša oblika demence je Alzheimerjeva bolezen.
V Domu upokojencev Franc Salamon v Trbovljah so že pred desetimi leti za stanovalce Doma, ki imajo težave z demenco, oblikovali gospodinjsko skupino Dušica, v kateri trenutno biva 14 stanovalcev. V Domu deluje team zaposlenih, ki dnevno soustvarja življenje stanovalcev z demenco v Gospodinjski skupini Dušica. Skupaj s stanovalci gospodinjske skupine in njihovimi svojci soustvarjajo sobivanje še zaposleni v Domu, in sicer delovna terapevtka, vodje teama, socialna delavka, fizioterapevtki, srednje medicinske sestre, bolničarke, gospodinja varuhinja, strežnice, javni delavci in prostovoljci.

Stanovalci skupine Dušica živijo v prostorih, ki so domačno opremljeni in slikajo družinski prostor, ki so ga stanovalci vajeni od doma: s kuhinjo, pralnim strojem, pomivalnim strojem, stojalom za sušenje perila, jedilno mizo, kavči, kotičkom za TV, kotičkom za ustvarjanje … V teh prostorih si v sodelovanju z zaposlenimi pripravljajo zajtrk in opravljajo tudi lažja gospodinjska opravila.

Vsi, ki skrbijo za ljudi z demenco, so izpostavljeni določenim obremenitvam. Če morajo svojci za njih skrbeti sami, so obremenjeni  fizično in psihično.  Različne skupine in društva zato pripravljajo srečanja in predavanja, na katerih jih seznanjajo s tem, kako se kar najbolje spopasti z demenco in ob tem poskrbeti tudi zase.

V Domu upokojencev Franc Salomon Trbovlje pripravljajo sestanek skupine svojcev stanovalcev z demenco, enkrat mesečno. V okviru mednarodnega dne starejših (1. oktober) in dne duševnega zdravja (10. oktober) pa bodo v prostorih Doma gostili tudi terapevtsko post-diagnostično skupino Alzheimer Cafe, ki jo pripravlja društvo Spominčica v sodelovanju z Domom.

Predavanje z okroglo mizo bo soustvarilo lažje sobivanje svojcev, stanovalcev, kakor tudi vseh zunanjih zainteresiranih, ki se s težavami demence srečujejo v domačem okolju.

Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje prisrčno vabi vse zainteresirane na predavanje z okroglo mizo v sredo, 5. oktobra, ob 17. uri, ki bo v prostorih Doma. Vabljeni!

(promocijska objava)

Prejšnji članekKolesarski vzpon na Kum
Naslednji članekEnega zmikavta kolesa ujeli