Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Trbovlje v času korone ni utihnil. S koncerti pred Domom starejših občanov Franc Salamon v Trbovljah so razveselili stanovalce doma, pa tudi tamkajšnje zaposlene.

Po dogovoru z vodstvom doma in sprejetih varnostnih ukrepih so poiskali glasbenike, literate, aktivirali Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje in še nekatere posameznike. Odziv je bil enkraten. Iz skromne zamisli izvesti dva, največ tri koncerte, je nastalo deset koncertov. Akcijo so poimenovali: Zasavski kulturniki za naše »Salamončke«. Nekaj nastopov so pripravili tudi drugod.

Koncerte so pričeli 21. aprila, na prvem sta se predstavila Eva in Blaž Rojko. Dva dni kasneje so program pripravili v Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje. Nastopili so: Veronika in Katra Hribar Frol, Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Katra Kozinc, Mirza Ribič, Kaja Čop, Vid Šteh, Eva Pelemiš, Darko Blaznek, Bogdan Šteh. Dan kasneje je bil koncert v Domu v Preboldu z nastopom Blaža in Eve Rojko, Vida Šteha in Nataše Pavlovič. Večer pred praznikom dneva upora proti okupatorju so »Salamončke« razveselili godbeniki Delavske godbe Trbovlje. Večer pred prvim majem so zažigali Orleki, drugega maja pa skupina Hard Division. Sedmega maja je nastopila folklorna skupina Trbovlje KD Svoboda Center, teden kasneje kantavtor Primož Siter, še teden kasneje Lea Hlebec in Franci Matko, koncerte pa sta zaključila tista, ki sta jih začela – Eva in Blaž Rojko.

V vsakem terminu so nastopajoči pravzaprav pripravili štiri krajše koncerte, saj so morali nastopati na štirih straneh trboveljskega doma. Logistično podporo je prevzela ekipa Delavskega doma Trbovlje in Dejan Bregar. Posnetke koncertov si lahko ogledate na facebook strani JSKD Trbovlje.

Ekipa še vedno deluje in snuje nove načrte. Tako so še pred koncem razglasitve pandemije začeli priprave na dva spletna dogodka ob občinskem prazniku Občine Trbovlje.

Pripravljajo festival »V tri glasne, za narodov blagor«. Dvodnevni dogodek bo potekal 5. in 6. junija ob 20. uri. Velika virtualna festivalska dogodka bodo prenašali na Youtube kanalu TNM (Trbovlje Novomedijsko Mesto) in facebook stani JSKD Trbovlje. Sodelovalo bo 21 skupin, ki krasijo Zasavje in nosijo to ime širom po svetu. »Med skupinami in društvi sodelujejo tudi skupina Orlek in svetovno priznana skupina Laibach,« so sporočili iz JSKD Trbovlje.

Savus

Foto: arhiv JSKD Trbovlje