Na letošnjem Rudarskem maratonu bo teklo okrog 140 tekačev. Prihajajo iz Zasavja, Slovenije, letos pa tudi iz tujine. Pet tekačev bo namreč v Zasavje prispelo iz Hrvaške, dva iz Srbije.

Tekači bodo v Evroparku prevzeli startne številke, majice in promocijska darila. Nato se bodo lahko ogrevali ob glasbi, ki jo bo vrtel DJ Dejan Zupanek.
Start bo ob 11. uri. Od tam jih bo trasa peljala čez Slačnik v Trbovlje, mimo cementarne po industrijski cesti in v Savski rov. Po jami bodo tekli do Hrastnika, kjer bodo izstopili po Barbara vpadniku. Tisti, ki bodo tekli desetko, bodo s tem na cilju. Tisti, ki bodo tekli polmaraton, bodo pot nadaljevali v hud klanec po Studencih, mimo ribnikov po rudniških površinah do Trbovelj in skozi rudarsko kolonijo Žabjek do Ajnzerja, kjer bodo ponovno vstopili v rudniški rov. Traso bodo zaključili v Hrastniku. Tekli bodo s čeladami in naglavnimi svetilkami.

Tekači tečejo na desetki in polmaratonu, v kategoriji moški in ženske ter starostnih kategorijah od 14 do 29 let, od 30 do 49 let in nad 50 let. Po startni listi sodeč prihaja najmlajši tekač iz Kisovca, to je štirinajstletni Ažbe Čerk Vodenik, ki teče za Športno društvo Trimus. Najstarejši tekač, ki bo naslednje leto upihnil sedemdeseto svečko, pa je Franci Kozin iz Ljubljane.

Zaradi Rudarskega maratona bodo zaprte nekatere zasavske ceste, in sicer:

– v Zagorju od odcepa proti Kotredežu do parkirišča Evropark od 10.30 do 11.15 ure.
– v Zagorju od odcepa za Kotredež do Bevškega, križišča Sušnik in Cementarne Trbovlje od uradno 11.00 do 11.50 ure, predvidoma pa od 11.00 do 11.25 ure (premična zapora). Cesto bomo zapirali po sektorjih.
– v Hrastniku na območju Cesta 3. Julija 6-8, Pot Josipa Brinarja 1a, Studence – dnevni kop od 11.30 do 13.00 ure.
– v Trbovljah skozi Žabjek do Ajnzerja od 12.00 do 13.00 ure.

Častni pokrovitelj Rudarskega maratona 2018 je Mitja Bervar, predsednik Državnega sveta RS 2012-2017. Rudarski maraton pripravlja Zavod Savus, izdajatelj tiskanega časopisa Zasavski tednik in spletnega Zasavc.net, organizator izbora Zasavc leta in adrenalinsko jamske preizkušnje Jamatlon.

Organizator vabi Zasavce, da tekače spodbujajo ob progi. Spremljajte jih z nami tudi na FB Rudarski maraton in FB Zasavc.net.

Vse o Rudarskem maratonu najdete na www.rudarski-maraton.si

ZT