četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Za občane Zagorja brezplačno cepljenje

Vodstvo Občine Zagorje se je odločilo, da pred prihajajočo sezono gripe vsem svojim občankam in občanom poravna stroške prostovoljnega cepljenja proti gripi.

»To odločitev smo sprejeli z namenom, da poskrbimo za vaše zdravje in zdravje vaših najbližjih. Ali se boste za cepljenje odločili, je seveda prepuščeno vsakemu posamezniku. Želja občine pa je, da se občani, tudi zaradi »korona časa«, v čim večjem številu odločite za cepljenje proti gripi in na ta način prispevate k manjši obolevnosti oziroma za več zdravja v naši zagorski dolini,« so zapisali v sporočilu za javnost.

V Zdravstvenem domu Zagorje so v pretekli sezoni cepljenja proti gripi po grobi oceni opravili okoli 1200 cepljenj, kar je bilo precej več kot prejšnja leta. V Zdravstvenem domu so po besedah direktorice Saše Bajda porabili 595 enot cepiva, ostala cepljenja pa so še dodatno opravili zdravniki koncesionarji.

Cepivo za prihajajočo sezono naj bi bilo na voljo od novembra dalje, lani je bilo potrebno za en odmerek odšteti 14 evrov.

Cepljenje proti sezonski gripi je po smernicah NIJZ zlasti priporočljivo za vse, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za osebe stare 65 let in več, za nosečnice (ne glede na trajanje nosečnosti) ter za ekstremno debele. Za te skupine je cepljenje brezplačno. Indikacijo za cepljenje v teh primerih postavi zdravnik ustrezne specialnosti oziroma se starost izkaže z dokumentom.

Savus         

Foto: ilustrativna fotografija, vir: splet

Isti avtor