V soboto, 27. junija, je potekala akcija Za naravo ob Savo. Prvič v zgodovini so 258 kilometrov Save Bohinjke, Save Dolinke in Save, vse od Bohinja in Podkorena do meje s Hrvaško, v celoti preveslali, preplavali, prehodili in prevozili v enem dnevu.

Na vseh odsekih so udeleženci s pomočjo koordinatorjev in strokovnjakov ob rekreaciji ter čistilnih akcijah spoznavali reko Savo, predvsem pa probleme in grožnje, s katerimi se sooča celotno slovensko okolje z novo sprejetimi zakonskimi določili.

Seveda so se akciji pridružili tudi v Zasavju. Zasavska trasa je potekala od brvi čez Savo v Renkah do trboveljskega mostu čez Savo. Seveda so se po reki spustili z rafti in čolni. Večina udeležencev pa se je odpravilo na zanimiv pohod po levem bregu Save od Zagorja do Trbovelj. Udeležencem se je pridružil Damijan Denac iz DOPPS, ki je z njimi delil zanimivosti o pticah. Pohod v zasavskem delu trase do zaključili pred trboveljskim Lafargem z jasnim sporočilom, da sežiganja smeti ne bodo več dovolili.

Savus

Foto: arhiv Eko krog