ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Za dober tek

Penzionska prehrana
V Domu upokojencev Franc Salamon v Trbovljah uporabniki dobro jedo. Za to skrbi vodja tamkajšnje prehrane Tomaž Bec s svojo ekipo. Tomaž Bec je v domu že šesto leto. Prej je delal v znani trboveljski gostilni, kjer je pripravljal hrano »a la carte«. V Domu se drži normativov za penzionsko prehrano, kar pomeni, da so porcije večje od tistih, ki bi veljale po normativih za starostnike. Stanovalci Doma so radi dobro postreženi, tudi v jedilnico se mnogi odpravijo urejeni, včasih so tudi kar zahtevni uporabniki. »A tako je tudi prav,« meni vodja prehrane, »saj jim konec koncev želimo ponuditi udobje, kakršnega si zaslužijo in kakršnega bi želeli biti deležni tudi mi, ko bomo v jeseni življenja.«

Jedilnike sestavljajo v sodelovanju s stanovalci, predstavniki njihovih svojcev, zaposlenimi ter predstavnikom kuhinje. Upoštevajo želje in prehranjevalne navade. Skupina se sestane običajno enkrat mesečno in tudi jedilnike pripravljajo za 30 dni vnaprej. Zanimivo je, da nekateri stanovalci jedilnike preštudirajo do zadnje črke in so morda razočarani, če zaradi nedobavljenih sestavin določena jed kakšen dan zamuja. Spet drugi pa so drugačne vrste gurmani; jedilnikov ne želijo poznati, saj imajo radi presenečenja. Seveda se – tako kot doma – kakšna hrana na jedilniku tudi ponavlja. Tako je pred leti na primer veljalo, da je bil vsak četrtek na meniju pečen piščanec, katerega so vsi nestrpno pričakovali. Dokler nekega dne nekdo ni tega omenil in so rutino na pobudo vseh spremenili.

Degustacije

Da bi bila njihova prehrana raznovrstna in zanimiva, v jedilnik vključujejo tudi nove jedi. Ampak preden to storijo, pripravijo degustacijo. Na njej stanovalci, okrog 30 do 40 jih pride, pokušajo in ocenjujejo nove jedi in pijače. Degustacije vodi strokovno osebje. V kuhinji pripravljajo tudi hrano za kulturne in druge prireditve, vsakdanje prehranjevanje pa popestrijo tudi s kulinaričnimi doživetji posebne vrste. Vsak december imajo v domu koline, pripravljali so že tudi domač sladoled, varili pivo, pekli kruh in ocvirkovko.

Če kdo od stanovalcev tudi po vsej tej ponudbi še vedno hrepeni po določeni vrsti hrane, to elegantno rešijo preko gospodinjske skupine. Če si jih nekaj želi jesti ajdove palačinke, večina pa teh ne bi marala imeti na jedilniku, jih bodo pripravili v okviru gospodinjske skupine. Sestavine jim za vsak tak kuharski podvig odstopijo v kuhinji.

Ko govorimo o prehranjevanju uporabnikov Doma upokojencev Franc Salamon, imamo v mislih tudi osebe, ki potrebujejo poseben način prehranjevanja, ali imajo določene bolezni. Za vse je poskrbljeno.

Cena za zunanje uporabnike

Dnevno v kuhinji pripravijo pet obrokov, skupaj okrog 1020 obrokov za stanovalce, okrog 13 obrokov za zaposlene in tudi 42 obrokov za zunanje uporabnike. Zunanji uporabniki lahko v domu naročijo tudi malico in večerjo. Cena kosila z domsko posodo in dostavo znaša za zunanje uporabnike 5,68 evra, večerja pa 3,84 evra. Tistim uporabnikom, ki stanujejo dlje, DUFS obračuna še prevozne stroške.

Vsi, ki se poslužujejo prehrane Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje so lahko prepričani, da se vsi zaposleni v tamkajšnji kuhinji trudijo, da je hrana čim bolj zdrava, pestra in prilagojena željam posameznikom.

Vsi, ki bi se želeli naročiti na prehrano v Domu, se lahko obrnejo na domsko socialno delavko.

(promocijska objava)

Isti avtor