Generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič pravi: »Mladi niso več pripravljeni delati v težkih delovnih pogojih, zato smo jih prisiljeni izboljševati, čeprav nam to glede na naravo dela predstavlja tudi velike tehnične izzive. V Steklarni beležimo najvišji odstotek bolniških odsotnosti in nezadovoljstva ravno pri delavcih, ki so pri nas zaposleni šele krajši čas. Najbolj marljive in vzdržljive so delavke, stare okrog 50 let.«
Blaženje vročine

Poleti je v steklarskih halah, recimo na liniji embalažnega stekla, huda vročina. Kako znižati temperaturo v tovarni, je eden večjih izzivov Steklarne. Do zdaj so vročo atmosfero blažili z ohlajanjem strehe, ki so jo škropili z mrzlo vodo. Nadaljnjo rešitev so našli v prezračevalnem sistemu, ki zajema hladen zrak in črpa vročega. Z njim bodo v kombinaciji s škropljenjem strehe v najhujši vročini temperaturo  znižali za 5 do 7 stopinj Celzija.

»Naslednje leto želimo standard delavcem dvigniti tudi z namestitvijo tušev,« je povedal Andrej Božič, »ergonomsko ureditvijo pisarn in ozelenitvijo okrog objekta.« Del kontrole bodo avtomatizirali, a še vedno ostaja dovolj dela, saj morajo delavci še vedno veliko izdelkov pregledovati ročno.

Plače

»Odkar vodim Steklarno,« pravi Božič, »so se plače dvignile za 35 odstotkov. Imamo tudi zelo razvejan sistem bonusov in notranjega napredovanja, ki pa ga marsikdo ne izkoristi. Mnogi zato, ker bi to od njih terjalo dodaten trud.« Dejal je še, da plače pri njih predstavljajo višji delež v celotnih stroških, kot v podobni branži v tujini, saj niso odpuščali zaposlenih za vsako ceno.

Izobraževanja

V zadnjih sedmih letih je Steklarna v izobraževanje zaposlenih vložila 2,8 milijona evrov, lani 561.000. Da je vlaganje v zaposlene ključnega pomena in bodo z njim nadaljevali, pa je potrdila tudi predsednica nadzornega sveta Steklarne Hrastnik Tanja Petročnik.

TPK

 

Prejšnji članek37 let od Titove smrti
Naslednji članekZmagal v kronometru, skupno tretji