V okviru strokovnega posveta, ki je potekal 10. marca v Zagorju, so predavatelji na praktičnih primerih prikazali prednosti metodologije BiM, ki jih prinaša projektantom, izvajalcem, investitorjem in lastnikom oziroma upravljavcem objektov. Med drugim sta na posvetu predavala dr. Andrej Tibaut iz Univerze v Mariboru (UM FGPA in predsednik združenja siBIM) in Edvard Štok, univ. dipl. inž. gr., ki je bil pred kratkim nagrajen s strani Inženirske zbornice Slovenije za enkraten inženirski dosežek – projekt hokejske arene v Kazahstanu.
BIM (angl. Building Information Modeling) je metodologija dela na področju izgradnje objektov, ki definira proces ter metode za izdelavo in vzdrževanje digitalnega modela podatkov v obliki virtualnega 3D modela zgradbe. Posveta so se udeležili predvsem arhitekti, gradbeniki in strojniki, ki so bili nad vsebino in izvedbo navdušeni. Organizator aprila tako že napoveduje delavnice BiM za arhitekte in gradbene inženirje.

Med drugim je bilo na posvetu povedano tudi to, da bi bila lahko metodologija BiM lahko bolj razširjena, če bi zanjo obstajalo ustrezno izobraževanje. Seveda pa na uporabo določenih metodologij vplivajo tudi navade različnih projektantov in združljivost programske opreme z opremo različnih proizvajalcev.

MC

Prejšnji članekNasveti za uspešno sajenje
Naslednji članekŠtevilni poskusi vloma v Zagorju