Pavle Železnik in njegova soproga Tina Železnik iz Turja sta bila od majhnega soseda in od majhnega sta nastopala tudi na odru. Prav na njem sta se že štirikrat poročila. Če ne celo petkrat.

Oba sta člana Prosvetnega društva Martin Orožen, ki bo decembra letos proslavil svojo 70. obletnico. Pavle Železnik, ki društvo od leta 1987 tudi vodi, ima ob sebi, pravi, tudi dobro ekipo. Ko bo dvorana v bivši šoli dobila ogrevanje, kar naj bi se zgodilo še letos, bodo prosvetarji začeli ponovno študirati gledališko igro. Ampak prej morajo najti takšno, v kateri bodo ravno pravšnje vloge za vse, ki so željni igrati.

Nazadnje so na odru razveseljevali občinstvo leta 2012 s komedijo Trije vaški svetniki. Tina Železnik je v njej igrala glavno vlogo. Ker se, pravi, v komedijah najbolje znajde. Če je treba, si s soprogom podelita kritiko, in jo tudi sprejmeta. Sicer ona pravi, da tega ne pove na glas, on pa se nasmehne, da se mora – ko jo izreče – hitro obrniti stran. Težav s teksti nimata. Ona si brez težav zapomni tudi daljša besedila, on pa si pri komedijah dovoli improvizacijo. »Le zadnji stavek mora biti tak, kot piše v scenariju,« doda, »ker je to iztočnica za soigralce.« Na vprašanje, kako jima ljubezen do igranja pride prav v zakonu, se zasmejeta. On se malo pošali, da gresta kot dvojček in devica težko skupaj, ona pa mu vrne, da sta oženjena že 41 let. Imata dva sina in dva vnuka. Mlajši sin je aktivnejši pri gasilcih, starejši pa je v preteklosti tudi rad stopil na oder.

Tino in Pavleta Železnika pa ne boste srečali le na odru, temveč tudi v Planinskem domu Kopitnik. Dom nima oskrbnika, temveč gospodarje, ki so člani Planinskega društva Rimske Toplice. Tako si zanj med vikendi izmenjuje dežurstvo osem parov, med njimi tudi zakonca Železnik.

Tatjana Polanc Kolander

Članek je bil objavljen v septembrski številki Zasavskega tednika.

Prejšnji članekTačko
Naslednji članekPrhljaj