Zaradi delne uvedbe 5. dohodkovnega razreda bo državno štipendijo prejelo več dijakov in študentov. Do nje bodo upravičene tudi družine s povprečnim mesečnim dohodkom do 56 % na družinskega člana (cenzus za štiričlansko družino znaša 2.250 evrov). Državno štipendijo bo prejelo 3218 več dijakov in študentov. Za uveljavitev te pravice pa je potrebno oddati novo vlogo na center za socialno delo.
S 1. januarjem 2016 so se povišali tudi redna denarna socialna pomoč, izredna denarna socialna pomoč in posmrtnina. Za uveljavljanje višjega zneska morajo upravičenci oddati novo vlogo na center za socialno delo najkasneje do konca februarja.

Zneski otroškega dodatka v petem in šestem dohodkovnem razredu se bodo zvišali za 10 odstotkov, dodanih pa bo tudi pet dni očetovskega dopusta. Nove vloge ni potrebno vlagati. Še naprej bodo v celoti subvencionirana kosila za otroke iz tistih družin, ki so uvrščene v prvi dohodkovni razred. Na novo pa bodo 70-odstotno subvencionirana tudi za učence iz družin, ki se uvrščajo v drugi dohodkovni razred, ter 40-odstotno za tiste iz tretjega dohodkovnega razreda. Staršem vlog za subvencijo kosila ni potrebno vlagati, saj bo upravičenost razvidna iz odločbe o otroškem dodatku.

TPK

Prejšnji članekZasavska bela snežinka hrvaška
Naslednji članekVlak povozil moškega