Od debelega četrtka, 11. februarja, do pepelnične srede, 17. februarja 2021, v Litiji poteka sklop zanimivih, zabavnih in interaktivnih dogodkov, s katerimi bodo  času primerno obeležili 175 let tradicije pustovanja v Litiji. Osrednji lik bo letos Litko – maskota Litijskega karnevala.

Srečevale ga bodo družine, pari in posamezniki vsepovsod: ob velikih razstavnih panojih in ugankarskih izzivih, v spletni aplikaciji, v kateri se bo za nagrado potrebno sprehoditi po mestu, iskati pustolovske namige ter razgibati možgane in telo, v posebej postavljenih karnevalskih izbah, v izložbah lokalov in na spletu. Tudi letos bodo podeljene nagrade, tokrat za tiste najbolj aktivne.

Tradicija Litijskega karnevala

Tradicija Litijskega karnevala je že ves čas vezana na politično satiro, zaradi česar je Litijski karneval unikaten. Teme karnevalov so velikokrat pomenile prehitevanje nekaterih najpomembnejših dogodkov v svetu (maskedanes.wordpress.com/about/litija/), na primer:

  • leta 1961 so, pred Rusijo, so v vesolje izstrelili prvega kozmonavta Kožurina,
  • leta 1963 se je v Litiji, več mesecev pred ostalim svetom, odvila mirovna konferenca, na kateri je bil sprejet sporazum o prepovedi jedrskih poskusov,
  • leta 1928 so skonstruirali prvi potniški avion – Frtiški vrabec.

V zadnjih letih so:

  • leta 2017 prvi na svetu gostili srečanje Putin in Trump in slavili uspeh litijske diplomacije,
  • leta 2018 so predstavljali kandidate za volitve in za zmagovalca razglasili Litka – novo maskoto Litijskega karnevala,
  • leta 2019 so se odcepili od Slovenije in Evrope ter pri tem prehiteli Veliko Britanijo,
  • lani so ustanovili letalsko družbo Litija Airways, ki je še vedno edina slovenska letalska družba.

Program Litijskega karnevala 2021

Spomine na različne karnevalske dogodke iz preteklosti bodo organizatorji – Občina Litija, ZKMŠ Litija in Turistično društvo Litija – delili z obiskovalci letošnjih dogodkov. Ti bodo, situaciji primerno, drugačni, a kot vedno zanimivi, aktivni in interaktivni ter, kot veli tradicija Litijskega karnevala, nadvse duhoviti. Osrednji lik letošnjega karnevala bo njegova maskota –  Litko.

Obiskovalce bo popeljal po poti Litijskega karnevala skozi center mesta mimo velikih razstavnih panojev do mestne izbe Litka in vmes najmlajšim postavljal uganke. Starejše otroke bo nagovoril s spletno interaktivno Litkovo pustolovščino, ki jo bodo radi igrali tudi odrasli. Na desetih točkah v mestu bo preko namigov potrebno najti QR kode, ki bodo vstopnica v Litkov dnevnik. V njem se bodo skrivale različne, bolj in manj težke naloge, rebusi, križanke, sestavljanke in drugi izzivi, skozi katere bodo izpostavljene nekatere zanimivosti o Litiji. Za uspešno opravljeno pustolovščino izžrebance čakajo nagrade v obliki darilnih kartic v vrednosti 100€, 50€ in 30€.

Obiskovalci si lahko na razpršenih lokacijah po mestu (izložbe lokalov, občinska avla, parkirišče pred občinsko stavbo, za to priložnost postavljena hišica pred športno dvorano) ogledajo številne fotografske utrinke preteklih karnevalov in pustnih dogajanj ter prizemljeno letalo Litije Airways, ki je lani kraljevalo v karnevalskem sprevodu. Litijska tržnica ponuja najboljše krofe, flancate in ocvirkove potice, Kulturni center Litija pa Detektiva Vohljača, spletno gledališko predstavo za otroke.  Na ogled je tudi virtualni prireditveni prostor karnevala na Facebooku, v katerem obiskovalce pozdravljajo nekateri znani obrazi.

Poleg tega poteka še likovni natečaj: Litko in družabne igre, iz Litije so pripravili javljanja v oddajo Dobro jutro na TV Slovenija, prestavili so litijske pustne jedi nekoč in danes, pred športno dvorano Litija je postavljena razstava fotografij pustnih dogajanj: Mi Litijani smo veseljaki, v avli Občine razstava Občinska pustna oblast, avla Občine Litija, na velikih panojih in v izložbah po trasi karnevala od Trga svobode do Ježe pa fotografska razstava Pretekli litijski karnevali. Pred Občino Litija pa bo od sobote, 13. februarja, naprej na ogled razstava letala Litija Airways kot spomin na Litijski karneval 2020.

Savus

Foto: arhiv Karneval Litija