ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Z evropohodniki na Švedskem

Slovenijo povezujeta evropski pešpoti E6 in E7, ki merita skoraj 1.000 kilometrov. Zanje skrbi Komisija za evropske pešpoti (KEUPS), predseduje pa ji neumorni  Jože Prah  iz Sevnice, ki je organiziral letos  številne pohodniške projekte po Sloveniji. Predsednik odbora za poti pri vseevropski komisiji Evropske popotniške zveze (ERA) je Uroš Vidovič, vsestranski organizator in pohodnik iz PD Ptuj. To društvo je bilo tudi letos organizator Evroranda ali Evropohoda.
Na srečanje ob mogočni mestni trdnjavi Helsinkborg so prišle skupine iz 24 držav, ki so se razlikovale predvsem po različnih barvah majic, druži pa jih enako spoznanje: da je hoja energetsko varčna, prijazna okolju, da povezuje ljudi in krepi mir. Vse to, k čemur težita tudi Evropa in svet. Slovensko skupino je poživil kurent Nikola s Ptuja, s katerim so se želeli mnogi fotografirati. Škoda, da ga organizatorji programa niso poklicali na oder in ga malo pobarali, od kod prihaja in kaj predstavlja.

Vidovič je bil pred tem dvakrat obiskal Švedsko in preverjal destinacije, tako da je teklo potovanje  izjemno racionalno in pestro. Poleg srečanja Evropohodnikov je namreč pripravil še nekaj spremljevalnih dogodkov. V mestu Schönek, kjer so popotniki prvič prenočili, so si ogledali slikovito pokrajino z mestne razgledne točke in plavali v valovih hotelskega bazena. Na Švedskem so iz mesteca Mölle planinarili po polotoku Kullaberg  po eni najlepših švedskih poti z imenom Kullaleden. Najvišji vrh Håkull (187 m) ni bilo enostavno osvojiti, saj je bilo po štirih urah hoje s počitkom treba hoditi po več ali manj strmem terenu še tri ure. Nazaj grede so občudovali mlin na veter, ki je razburjal že don Kihota. Obiskali so tudi mogočni Hamletov grad na Danskem, od Helsinkborga oddaljen po morju štiri kilometre in se spraševali kot že mnogi pred njimi: »Biti ali ne biti?«

Popotniki so si na delu poti Mauerweg v Berlinu, kjer so se ustavili ob poti proti domu, ogledali ostanke nekdanjega zidu, ki je delil Vzhodni in Zahodni Berlin. Tega so uredili v muzej na prostem, kjer so razstavljeni predmeti iz tistega obdobja, številne fotografije umrlih, obiskovalec pa lahko posluša tudi pripovedi ljudi, ki so tisti čas doživeli.

Poleg članov PD Ptuj, ki so bili najštevilčnejši, so bili na Švedskem še planinci iz Radelj ob Dravi, kjer bo naslednje leto slovensko srečanje Ervropohodnikov, planinci iz Poljčan, Maribora in še nekaterih drugih krajev.

Fanči Moljk

Previous article
Next article

Isti avtor