torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Z-D-R-A-V-O

Zakaj ravno prvega aprila in zakaj ravno v Hrastniku? Zato, ker je bila 1. aprila 1946 zasajena prva lopata na delovišču železniške proge Brčko – Banoviči v Bosni. ki so jo gradile mladinske delovne brigade iz vseh delov nekdanje Jugoslavije in tujine. Pomeni tudi začetek mladinskega prostovoljnega dela.
Mladinsko prostovoljno delo je v bivši domovini predstavljalo enega izmed pomembnih deležev pri izgradnji cest, železnic vodovodov, sanaciji plazov, poplavnih območjih  in celo izgradnji mest, kot sta Velenje ali Nova Gorica.

In zakaj ravno v Hrastniku in to prav na Domu starejših občanov? Preprosto, ker so bili v tej stavbi (nekdanjemu dijaškemu domu) od leta 1988 do 1990 nastanjeni brigadirje ene izmed zadnjih zveznih delovnih akcij Zasavje 1988 – 1990, ki so urejali ceste in vodovodno omrežje na področju Kopitnika, Gor, Dobovca, Podkuma in drugih podeželskih krajevnih skupnostih v Zasavju. Ob koncu tedna pa so se ji pridruži tudi nekdanji vojaki iz Letalske garnizije JNA iz Cerknega na Dolenjskem.

Skupaj z obeležjem so v prostorih Doma starejših občanov odprli tudi fotografsko razstavo z motivi iz brigadirskega življenja. Na prireditvenem prostoru so številne obiskovalce, večinoma starejše generacije, pozdravili prapori brigadirskih združenj in prapor veteranske organizacije. Slovesnosti sta se udeležila tudi župana občine Hrastnik Miran Jerič in Zagorja Matjaž Švagan ter poslanec državnega zbora Ivan Hršak.

Slavnostni govornik je bil predsednik Kluba brigadirjev Zasavja Borut Slanšek, ki je v svojem govoru pozdravil navzoče, pojasnil pobudo za odkritje obeležja in se zahvalil vsem, ki so pri njeni realizaciji sodelovali, predvsem Občini Hrastnik in njenemu županu. Spomine na nekdanjo Zvezno Akcijo Zasavje pa sta obudila polkovnik Branko Pavčnik in podpolkovnik Vinko Šerbet. Danes so v Hrastniku podelili tudi zahvale 15 osebam za prispevek pri razvoju Zasavja.

Prireditev je vodila Manja Golec , tudi sama nekdanja brigadirka, ki je spretno vezla spomine na nekdanje brigadirsko življenje s kulturnim program. Nastopili so učenci OŠ NHR Hrastnik, harmonikar GŠ Hrastnik, najmlajše mažorete Steklarske godbe, nekdanja brigadirka Emi in malčki iz Vrtca Hrastnik.

Milko Plahuta

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor