Danes so v Zdravstvenem domu Trbovlje pripravili prikaz delovanja vrstomata.

Vrstomat v ambulanti splošne medicine deluje že približno dva meseca, pojasnjuje direktor ZD Trbovlje dr. Denis Tomše, v tem času pa so odpravljali pomanjkljivosti, ki so se pojavljale.

In kako deluje vrstomat? Pacient, ki pride v ambulanto, vstavi kartico v režo vrstomata. Paciente vrstomat razdeli v dve koloni, naročene in nenaročene – prve razvrsti glede na naročen termin, druge pa glede na čas prihoda. Medicinska sestra potem v ambulanto pokliče prvega s seznama naročenih ali prvega s seznama nenaročenih. Pacienti, tako Tomše, so novi sistem pohvalili. »Ni več prepiranja, s sestro se je vsak lahko prepiral, z aparatom pa se pač ne moreš.«

Zaenkrat bo vrstomat ostal samo v ambulanti splošne medicine in v laboratoriju, kjer deluje že dalj časa, drugje pa po besedah direktorja dr. Tomšeta trenutno ni potrebe po takšnem sistemu.

Poleg vrstomatov in e-naročanja pa bodo v ZD Trbovlje uvedli tudi akutno ambulanto, kar pomeni, tako Tomše, da bo vsaka ambulanta družinske medicine nekajkrat mesečno sprejemala akutno obolele paciente vseh ambulant. Ostale dneve bodo ambulante sprejemale večinoma naročene paciente, kar bo, tako Tomše, omogočilo zdravnikom več časa, ki ga bodo lahko namenili vsakemu posameznemu pacientu.

MD

Foto: AAV