ponedeljek, 20 maja, 2024

Iz te kategorije

PVJ: Vtisi Zvonke Zupančič

Naša prireditev Punce v jami še vedno odmeva. Organizatorji prejemajo različne odzive udeleženk. Objavljamo jih zjutraj ob pol devetih. Danes objavljamo zapis Hrastničanke Zvonke Zupančič, ki se je prireditve udeležila v skupini inPlaninca.

»Ko je inPlaninec objavil razpis za udeležbo na prireditvi Punce v jami 2024 ob dnevu žena, sem se  nemudoma prijavila, prvič zato ker se je ta dogodek odvijal v moji občini in drugič zaradi druženja nas članic inPlaninca. Prireditev se je dejansko izvedla šele 30. marca 2024 (zaradi administrativnih preprek organizatorju). Na tej prireditvi so lahko sodelovala dekleta iz cele Slovenije in sicer v teku ali le s hojo po jami. No, deklet iz skupine inPlaninec se  nas je  zbralo 20 za hojo po jami. Po prijavi pri organizatorju smo prejeli zelo bogate  vrečke z darili sponzorjev ter številko pohodnice.

V jami smo hodile v parih, v skupini. Obvezna čelada in svetilka sta prišle še kako prav. Jama je bila razsvetljena le z našimi lučmi. Hodile smo počasi in si ogledovale jamo. Bi morda kdo rekel, kaj pa ste v temi ogledovale, pa moram reči, kljub temu da sem bila tokrat v jami že tretjič, prej nisem nikoli opazila prečudovite čipke na stenah oboka jame. Ugotavljale smo, da so te prečudovite čipke le določene vrste gliv, ki se v tankih prepletih razraščajo  po steni v jami. Pot je bila nekje precej mokra, blatna, toda pesmi, ki smo jih prepevale celo pot so nam pozornost spremenile, da tega še opazile nismo. Na vsakem križišču v jami nas je počakal redar- rudar, da slučajno ne bi zašle v kakšen drugi rov, ki jih je spodaj prav veliko. Smo pa na stenah rova videle  telefone, ki so jih naša dekleta takoj preskusile, seveda drugače ne bi bile radovedne inPlaninke. Še so v funkciji in na drugi strani se oglasi ta prav kanp. Knapi v jami pa lahko pokličejo ženo, če se delo zavleče in bodo zamudili na kosilo.

Na izhodišču so nas pričakali organizatorji z rožico. Za lačne pa je bil na voljo pravi knapovski funšterc. V nadaljevanju programa je bilo podeljeno ne vem koliko raznih priznanj, nagrad za najrazličnejše aktivnosti tekom pohoda v jami. Tudi nagrad, da imaš drugo leto brezplačen vstop v jamo, ni manjkalo in prav naše članice so jih dobile precej. Dve sta prejele imeniten naziv špiruc prireditve, no inPlaninke pa nismo niti najmanj primerne za naslov hoznšajseke – najbolj prestrašene punce v jami.

Na tisoče fotografij najbolj pa bo zanimiva tista, ko smo na sliki s Perkmandeljcem, z jamskim škratom z miško in podgano, pa še klobuk z rožiči nosi. Prireditev Punce v jami 2024 je absolutno uspela in upam da se je udeležimo tudi drugo leto. Bilo je res fajn. Zahvaljujemo se organizatorjem za trud in veliko skrbnost, s katero so nas sprejeli v jamo. Hvala za podarjene vstopnine punce v jami 2025, se vidimo naslednje leto. Srečno!

Zvonka Zupančič

Foto: Savus


 

Isti avtor