Letošnji Teden vseživljenjskega učenja (TVU) sta Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Andragoški center Slovenije slovesno otvorila 12. maja v Zasavju, dogodek je pripravila Zasavska ljudska univerza kot dolgoletni območni koordinator TVU.
Številne Zasavce, ki se že medgeneracijsko povezujejo, člane društev ter predstavnike različnih zasavskih ustanov in gospodarskih družb so na nacionalnem odprtju v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje pozdravili in nagovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, župan Občine Zagorje ob Savi in podpredsednik Sveta zasavske regije Matjaž Švagan, direktor Andragoškega centra Slovenije Andrej Sotošek in direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik.

Na slovesnosti so podelili tudi priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih ACS. Letos so priznanje prejeli trije posamezniki, eno podjetje in ena organizacija: Zlatan Čordić Zlatko, Vinko Hlebš, Janja Urbiha, Ustanova Hiša eksperimentov Ljubljana in mladi prostovoljci izvajalci aktivnosti v Medgeneracijskem središču Zagorje ob Savi. Slednji so se preimenovali kar v mlade sejalce znanja Dobrovoljce. Nagrajeno skupino sestavljajo  Tina Centa, Petra Klančišar, Tjaša Klančišar, Špela Paš, Maša Topole, Maruša Troha in Luka Turk.

Nagrajeni raper Zlatko je na prireditvi tudi nastopil, ob njem so se v kulturnem programu predstavili še pevski zbor OŠ Tončke Čeč, Vid Šteh z nastopom Kako se se zaletel v šolski avtobus in se naučil leteti ter direktor Delavskega doma Trbovlje Zoran Poznič, ki je zbranim predstavil humanizacijo tehnologije.

Pred slovesnostjo v gledališki dvorani so v predavalnici Delavskega doma Trbovlje Tomaž Berginc, predsednik OZ Zasavje, Lijana Vidic Ristič, direktorica OS Zavoda RS za zaposlovanje Trbovlje, in direktor ZLU Tone Bezgovšek podpisali memorandum Partnerstvo za razvoj človeških virov Zasavje. Gre za zavezo, s katero si bodo v bodoče še bolj prizadevali za sodelovanje. Predvsem bodo poskušali brezposelnim ponujati tista znanja, po katerih bo povpraševalo gospodarstvo, s tem pa osebam, ki se bodo usposabljale, po pridobljenih kompetencah takoj zagotoviti tudi zaposlitev. Dejstvo je, da se morajo danes vsi, zaposleni in brezposelni, nenehno izobraževati, bodisi formalno ali neformalno, saj se načini dela na vseh področjih hitro spreminjajo.

Kot je povedal direktor ZLU se v formalne in neformalne programe izobraževanja, ki jih ZLU ponuja tudi v sodelovanju s partnerji, vključuje okrog 10 odstotkov Zasavcev. Da pa je z vzpostavitvijo večgeneracijskega centra in svojim delom ZLU razpoznavna na nacionalni ravni, pa je poudarila Katja Dovžak, vodja sektorja za višje šolstvo in izobraževanje odraslih na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Tudi to je po njenem mnenju eden od razlogov, da je letošnje nacionalno odprtje TVU-ja prav v Zasavju.

Teden vseživljenjskega učenja poteka letos v Sloveniji že dvaindvajsetič. Program postaja vsako leto bogatejši in zato je teden dni zanj premalo. »Obdržali smo ime, aktivnosti v okviru TVU pa se bodo po Sloveniji odvijale vse do konca junija,« je pojasnila Zvonka Pangerc Pahernik, vodja promocijsko in informacijskega središča Andragoškega centra Slovenije.  Prireditev, ki se jih po besedah Pangerc Pehernikove udeležuje okrog 200.000 Slovencev, kar naj bi bilo še vedno premalo, bo letos več kot 8000, od tega v Zasavju dobrih 70. Aktivnosti se bodo izvajale v prostorih šol, vrtcev, ljudskih univerz, pa tudi na prostem.

V okviru nacionalnega odprtja Tedna vseživljenjskega učenja so se v avli Delavskega doma s stojnicami predstavile tudi organizacije, ki se že medgeneracijsko povezujejo oziroma s svojim delom in smelostjo pišejo uspešne zgodbe, med njimi Trbovlje novomedijsko mesto (TNM), GESŠ Trbovlje, Mladinski center Trbovlje in Mladinski center Zagorje ob Savi, Srednja šola Zagorje, STPŠ Trbovlje, SOS šola, Spacelink, Večgeneracijski center Zagorje, ZLU, Zoyo Baby in Ironate.

Tatjana Polanc Kolander