Sara Praznik je 15. junija poleg Katje Brcar in Maruše Zmrzlak nastopila na spremljevalnem koncertu Jamatlona, Jamašpilu. Študentka muzikala v Veliki Britaniji je režirala, napisala in igrala v svojem muzikalu Ameriške sanje, ki je v njeni domači sevniški občini požel velik uspeh.

Sara, povejte nam kaj več o vašem muzikalu Ameriške sanje.

Zgodba muzikala se vrti okrog Eme, ki si želi odpotovati v deželo muzikalov, Ameriko, in uspeti v svetu drame, toda kmalu ugotovi, da je vse drugače, kot si je ona predstavljala. Vmes se srečuje z raznimi ovirami, spozna pa tudi prijetnega Newyorčana Roberta, ki stvari še dodatno zaplete … Muzikal Ameriške sanje je bil čudovit, a zahteven projekt. Vesela in ponosna sem na celotno ekipo – tisto na odru in za njo – in na rezultat, ki smo ga dosegli na premiernem večeru. Na muzikal smo se pripravljali eno leto in zdi se mi, da je v tem času zrasla vsa igralska ekipa in jaz z njo. Imeli smo vzpone in padce, toda znali smo se pobrati in iti naprej.

Študirate v tujini. Je tujina vaši glasbeni usmeritvi (muzikalu) bolj naklonjena kot Slovenija?

V Sloveniji študija muzikala sploh ni, zato sem morala v tujino, če sem se hotela izobraževati v tej smeri. Odločila sem se za Veliko Britanijo, saj je poleg Amerike dežela muzikalov. Definitivno je tujina bolj kot Slovenija naklonjena muzikalom oz. mladim ljudem, ki iščejo pot do odra. Čeprav se mi zdi, da smo v zadnjih letih končno preskočili tisto ‘Mamma mia!’ dobo in se zdaj ustvarjajo drugi, bolj kompleksni muzikali. Prijetno sem bila presenečena nad slovenskimi muzikali, predvsem nad Veroniko Deseniško – čudovita glasba, besedila in zgodba, vse izpod peresa slovenskih ustvarjalcev.

Zakaj ste se lani prijavili na Slovensko noto?

Slovensko noto sem zasledila ponesreči na Facebooku. Dolgo sem razmišljala, ali bi se prijavila ali ne, tako da sem prijavo poslala dve minuti do polnoči na zadnji dan prijav. Slovenska nota je bila čudovita izkušnja in če ne bi bila v času festivala v tujini, bi se z veseljem prijavila tudi letos.

Kateri je bil vaš najljubši nastop?

Vsak nastop ima svoj čar in svojo zgodbo, tako da bi težko izbrala svojega najljubšega. Všeč so mi večji odri, enako pa uživam tudi v manjših, akustičnih koncertih. Veliko pa je odvisno tudi od publike in od njenega odziva.

Katero pesem najraje izvajate in zakaj?

Enako kot pri nastopih – dokler se znaš povezati z glasbo in besedilom in svoje občutke dostaviti publiki skozi interpretacijo, je vsak komad lahko tvoj najljubši. Rada imam močne in sporočilne komade, kjer se res lahko vživim in predam sporočilo publiki. Če pa že moram izbirati, je trenutno moj ‘go to’ komad akustična verzija Bad Romance izvajalke Lady Gaga.

Kje se vidite čez 10 let?

Ojoj, a to bo takrat ko bom stara 30 (smeh)? Čeprav vse prepuščam toku življenja in grem s tokom, si želim čimvečkrat stati na odru in zgraditi glasbeno kariero v Sloveniji.

Martina Drobne

Foto: osebni arhiv in MD