Za učinkovito delovanje klimatske naprave je pomembno vedeti, kako klimatsko napravo uporabljati. Večina uporabnikov namreč še vedno napačno uporablja klimatsko napravo in s tem tudi tvega možnost prehlada ali okvare naprave.
Klimatska naprava z ohranjanjem ugodne temperature v vozilu pripomore tudi k večji varnosti v prometu. Zagotavlja udobje potnikom in manjše toplotne obremenitve voznika, tako da je ta bolj spočit in zbran pri vožnji, s čimer se zmanjša možnost nesreče.

moto-avto-klima-25 nasvetov, ki si jih velja zapomniti:

  1. Če je avtomobil zelo segret, ga ohlajajte počasi. Hitro ohlajanje je lahko za organizem velik šok, ki ima neprijetne posledice.
  2. Ko sedete v segret avto in speljete, za kratek čas odprite okna, s čimer boste najhitreje spravili segret zrak iz avta.
  3. Ko se znebite vročega zraka, okna zaprite in nastavite klimo na zaprt krog delovanja, s čimer izključite dotok vročega zraka iz zunanjosti. Krožil bo le notranji zrak, ki bo tako hitreje ohlajen, hitreje pa bo dosežena tudi željena temperatura v vozilu.
  4. Ne nastavljajte hlajenja na prenizko temperaturo. Razlika zraka med zunanjostjo in potniško kabino naj ne presega 7 ºC. Tako boste zmanjšali obremenitve organizma zaradi prevelikih temperaturnih razlik in preprečili možnost prehlada ali glavobola.
  5. Ohlajen zrak naj kroži na način, da ohlaja kabino. Prezračevalne šobe zato obrnite stran od glave in drugih delov telesa, saj direktno izpostavljanje hladnemu zraku lahko vodi do podhladitve in “revmatskih” težav.

moto-avto-klima-1Klimo lahko uporabljamo celo leto. Klima zraka ne le ohlaja, temveč tudi osuši. V vlažnih in hladnih dneh tako ne prihaja do neprijetnega in nevarnega rošenja stekel. Kaj pomeni dobra vidljivost, pa nam je vsem zelo jasno.

Ob pravilni uporabi klimatska naprava ni škodljiva. Še več, njeni pozitivni učinki na ugodno počutje med vožnjo in večjo varnost v prometu so nedvomni.

Za vprašanja in nasvete smo vam na voljo na el. naslovu: moto.avto.trbovlje@gmail.com in na telefonski št: 041 507 335 (od 9.00 do 12.00 ure)

Srečno in varno vožnjo vam želi

ŠOLA VOŽNJE MOTO AVTO TRBOVLJE d.o.o.,
Vodenska cesta 50, Trbovlje

logo MAT

Prejšnji članekŠarhov pohod
Naslednji članekČestitke Trboveljčanom