Visok krvni tlak ali hipertenzija je pomemben dejavnik tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni (srčni infarkt, ateroskleroza, …), zato je pomembno, da poznate vrednosti vašega krvnega tlaka. O visokem krvnem tlaku govorimo, kadar je vaš zgornji (sistolični) krvni tlak enak ali višji kot 140mmHg, spodnji (diastolični) tlak pa enak ali višji kot 90mmHg. Preden začnete z uživanjem prehranskih dopolnil se o tveganjih in koristih posvetujte z osebnim zdravnikom ali farmacevtom, še posebno če že jemljete zdravila za znižanje krvnega tlaka.

Na vzdrževanje normalnega krvnega tlaka (120/80 mmHg) vplivajo prehranska dopolnila, ki vsebujejo:

 • Koencim q10 krepi delovanje oslabelega srca ter telesno zmogljivost, predvsem v času večjih telesnih obremenitev. Številne obetajoče raziskave kažejo koristne učinke na krvni tlak, vendar še ni trdnih dokazov o zmanjšanju krvnega tlaka z uživanjem q10. 
 • Omega-3 maščobne kisline prisotne v prehranskih dopolnilih iz ribjega olja ali lanenih semen ugodno vplivajo na srce in ožilje. Raziskave kažejo na rahlo zmanjšanje krvnega tlaka ob zaužitju omega-3 maščobnih kislin (dnevno zaužite vsaj 250 mg aktivnih sestavin EPK in DHK).
 • Glog se v ljudski medicini že dolgo uporablja za zdravljenje srčno-žilnih bolezni. Glog krepi delovanje srčne mišice in uravnava srčni utrip. Krvnega tlaka neposredno ne zniža, zaradi blagodejnega učinka na srce vpliva na uravnavanje krvnega tlaka predvsem med telesnim naporom.
 • Naravni diuretiki iz telesa odvajajo odvečno vodo in sol, zato je potrebno biti previden, če že jemljemo zdravila za hipertenzijo (npr. beluši, preslica, regrat, …)
 • Zmanjšano uživanje natrija prispeva k vzdrževanju normalnega krvnega tlaka.Določena zdravila, ki jih uporabljate za zniževanje krvnega tlaka, lahko povzročajo pomanjkanje ali pa zvišajo raven kalija v telesu. Pomanjkanje magnezija in kalcija lahko zviša vaš krvni tlak.
 • S probiotiki vplivamo na zdravo črevesno floro, v nekaterih novejših raziskavah pa preučujejo tudi vpliv na zmerno znižanje krvnega tlaka.
 • L-Arginin je aminokislina, ki sprošča in širi krvne žile, zato se lahko uporablja pri boleznih srca, visokem krvnem pritisku in erektilni disfunkciji.
 • Vpliv na raven krvnega tlaka so raziskovali tudi pri vitaminuC in E, vendar niso dokazali učinkovitosti. Nekatere raziskave proučujejo, ali lahko vitamin D zmanjša krvni tlak, vendar je potrebnih več raziskav. Nedosledni so tudi dokazi, ki naj bi preučevali učinek antioksidanta resveratrola na zniževanje krvnega tlaka.
 • Previdnost je potrebna pri jemanju prehranskih dopolnil z melatoninom. Če imate nizek krvni tlak, ga lahko dodatno zniža. Na drugi strani pa zviša krvni tlak bolnikom, ki že jemljejo zdravila za zniževanje krvnega tlaka.
 • Sladki koren (likviricija) – čezmerna in dolgotrajna uporaba privede do zvišanega krvnega tlaka, zato je potrebo biti previden pri prehranskih dopolnilih z vsebnostjo izvlečka te rastline. Predvsem uporaba ni primerna za bolnike s srčno – žilnimi motnjami.
 • Uživanje šentjanževke hkrati z nekaterimi drugimi zdravili (antidepresivi – ecitalopram, …) lahko povzroči visok ali nestabilen krvni tlak.
 • Temna čokolada vsebuje flavanoide, ki poveča elastičnost krvnih žil. Uživanje temne čokolade lahko zniža vaš krvni tlak.
 • Pri ohranjanju normalne ravni krvnega tlaka se omenja tudi vpliv zelenega čaja, alg (kelp, spirulina), cimeta, ingverja, izvlečkov oljčnih listov, glukomanana, … Raziskave niso dokazale učinkovito znižanje krvnega tlaka.

Ali lahko s prehranskimi dopolnili zdravimo visok krvni tlak?

Prehranska dopolnila niso nadomestila za zdravila, katera morate jemati za uspešno znižanje povišanega krvnega tlaka. Namen prehranskih dopolnil je dopolniti običajno prehrano. Omenjena prehranska dopolnila so vam lahko v pomoč pri uravnavanju normalne ravni krvnega tlaka, visokega krvnega tlaka pa ne zdravijo. Prav tako ne pozabite na zdrav življenjski slog, s katerim lahko uspešno pripomorete k vašemu zdravju.

Marko Jurič, mag.farm.

www.lekarna-pusnik.si

Prejšnji članekZbirajo hrano in higienske izdelke
Naslednji članekIščete mojstra?