Vsak od vitaminov ima v telesu točno določeno nalogo in nobeden od njih ne morem nadomestiti funkcije drugega vitamina. Hidrosolubilni vitamini ali vitamini, topni v vodi, so vitamini B, C in karoten (predstopnja vitamina A).

Kako se izločajo vitamini, topni v vodi?

Vodotopni vitamini se hitro izločajo, zato je priporočljivo, da živila le na hitro operemo v celih kosih, saj tako najbolje zadržimo vitamine. Nikakor ne režimo živil na majhne koščke in jih šele nato peremo. Če je le mogoče, zelenjavo in sadje, bogato z vitaminom C, uživamo surovo ali le z minimalno toplotno obdelavo. Vitamin C pa je poleg toplote občutljiv tudi na svetlobo in kisik.

Vodotopni vitamini se izločajo preko ledvic v seč in se v telesu ne nalagajo v velikih količinah. Le-ti se absorbirajo naravnost v kri in se tam prosto gibljejo.

Vitamin C

Ob omembi vitamina C dobimo asociacijo na limone in pomaranče. Vendar je vsebnost vitamina C bistveno večja v jagodah, ananasu, papaji, kiviju, paradižniku, papriki, brokoliju, brstičnem ohrovtu, špinači in kislemu zelju.

Vitamin C je imenovan tudi askorbinska kislina. V našem telesu predstavlja enega najpomembnejših antioksidantov, ki telo zaščitijo pred prostimi radikali in oksidacijo celic. Na ta način nas varuje pred boleznimi kot so rak, bolezni srca in ožilja ali artritis. Ima tudi protivnetni učinek, ter ščiti tkiva pred poškodbami. Izboljša absorpcijo železa v prebavnem traktu, vpliva na zmanjšanje oksidativnih poškodb DNK in zmanjšanje oksidacije LDL holesterola. Pomemben je za sintezo kolagena, s tem pa za vsa naša mehka tkiva: dlesni, kožo, kosti in ožilje. Potreben je tudi za normalno delovanje možganov in živčevja.

Potrebe po vitaminu C

Ljudje moramo vitamin C v telo vnesti s hrano, medtem ko ga lahko živali proizvedejo same. Potrebe po vitaminu C so odvisne od vsakega posameznika, starosti in spola. Potrebe po njem se precej povečajo v hladnejših delih leta, ob prehladu, stresu in raznih telesnih obolenjih. Odrasli na bi zaužili okoli 100 mg na dan, otroci 25 mg, nosečnice 110 mg in kadilci vsaj 150 mg vitamina C na dan.

Premajhen vnos vitamina C se običajno pojavlja pri otrocih, alkoholikih in starejših ljudeh, saj omenjene skupine ljudi po navadi ne uživajo zadostne količine svežega sadja in zelenjave. Pomanjkanje se kaže z utrujenostjo, razdražljivostjo, krvavečimi dlesnimi, bolečinami v sklepih in mišicah ter večji nagnjenosti k infekcijam. Izrazito pomanjkanje tega vitamina pa povzroči bolezen, ki se imenuje skorbut. Skorbut je včasih veljal za bolezen mornarjev, ki so daljša časovna obdobja preživeli na morju in niso imeli dostopa do svežega sadja in zelenjave. Pri omenjeni bolezni postanejo zobje majavi, dlesni so otečene in krvavijo, kosti postanejo lomljive in zatekajo sklepi.

Dr. Neva Rebolj

Prejšnji članekMinister obljubil nekaj naložb na cestah
Naslednji članekDanes dogaja