Nadaljujemo z nasvetom o zdravilih za zdravljenje prehlada. Tokrat bomo govorili o zdravilih za zniževanje vročine, lajšanje bolečin (na splošno in v žrelu) in tradicionalnih pristopih. 

V vsakem primeru imejmo v glavi, da samozdravljenje prehlada traja največ sedem dni. Če v tem časovnem obdobju ne pride do izboljšanja oz. se simptomi še poslabšajo, je potreben obisk zdravnika.

Zdravila, ki jih lahko kupite brez recepta v lekarni, vas ne bodo pozdravila, lajšala vam bodo simptome prehlada, počutili se boste bolje in zato boste lažje prešli to obdobje (to velja tudi za vse ostale pripravke iz domače lekarne).

Bolečine/vročina/boleče žrelo

Pri prehladu so ti simptomi večinoma blažji kot pri gripi. Vendar lahko kljub temu, da si olajšate težave, lahko vzamete paracetamol, acetilsalicilno kislino, … Vedno preberite navodilo za uporabo in se prepričajte, če zdravilo lahko vzamete, predvsem pa, koliko ga lahko vzamete naenkrat in koliko čez cel dan. Če jemljete različna zdravila, preglejte sestavo in seštejte dnevne odmerke.

Ne dajajte acetilsalicilne kisline (aspirina) otrokom, ki so mlajši od 12 let (lažji od 40 kg). Prav tako se acetilsalicilna kislina odsvetuje bolnikom, ki so že imeli astmatične napade po jemanju aspirina ali drugih nesteroidnih protivnetnih zdravil (ibuprofen, …), pri težavah z želodcem, težavah z jetri, ledvicah, … Nosečnice in doječe matere lahko uživajo acetilsalicilno kislino pod strogim zdravniškim nadzorom. Acetilsalicilne kisline pa ne smejo uporabljati v zadnjem tromesečju nosečnosti.

Paracetamol se, če je klinično potrebno, lahko daje med nosečnostjo in dojenjem, vendar čim krajši čas in v čim nižjem odmerku, z najmanjšo možno pogostostjo.

Bolečine v žrelu lahko lajšamo s pastilami ali pršili. Vsebujejo različne kombinacije antiseptikov, analgetikov (benzidaminijev klorid, cetilpiraidinijev klorid, klorheksin, …), lahko z različnimi okusi. Po uporabi se priporoča, da se nekaj časa ne jé ali pije. Uporaba je večinoma omejena na starejše od šestih let. Preberite navodila oz. vprašajte farmacevta, koliko odmerkov lahko vzamete dnevno. Nekaterih zdravil ni priporočljivo jemati z mlekom, pred umivanjem zob ali tik po tem. Pršil se ne sme inhalirati.

Uporaba teh zdravil se med nosečnostjo in dojenjem odsvetuje.

Ostali pristopi k lajšanju prehlada

C-vitamin in cink lahko skrajšata trajanje prehlada. Rezultati raziskav glede ehinaceje pa so različni. V vsakem primeru pa se pred uporabo teh pripravkov posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom.

Nosni obliži lahko lajšajo dihanje, če imate zamašen nos.

Tradicionalni pristopi:

  • pri prehladu se svetuje pitje več tekočine (čaj, voda, juhe)
  • za lajšanje bolečin v žrelu lahko grgrate toplo slano vodo, uživate pastile z izvlečki zdravilnih zelišč
  • spiranje nosu s slano vodo (voda naj bo prekuhana ali pa uporabite fiziološko tekočino)
  • za mazanje okolice nosu, ki je razdražena in poškodovana zaradi neprestanega brisanja nosu lahko uporabite nežne kreme, mazilo za ustnice, vazelin,.. pazite le, da še dodatno ne razdražite kože
  • za redčenje sluzi v pljučih lahko uporabljajte vlažilec prostora ali inhalator
  • počivajte in se ne naprezajte, ker s tem še bolj izčrpate telo

Nosečnicam in doječim materam se v večini primerov svetuje uporaba tradicionalnih pristopov.

V naslednjem nasvetu bomo govorili o homeopatskih pripravkih za »zdravljenje« prehlada.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.