sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Vnetje ušes

Vnetje srednjega ušesa (otisis media) je ena najpogostejših otroških bolezni, ki se lahko pojavi tudi pri odraslih. Vnetje se pojavi zaradi okužbe z mikrobi (bakterije in virusi, redkeje glivice), povzročijo ga lahko tudi alergije. Zaradi povezave med srednjim ušesom in žrelom (z Evstahijevo cevjo), je vnetje srednjega ušesa pogosto posledica prehlada oz. vnetja nosne sluznice in žrela. Dojenčki in majhni otroci imajo vnetje srednjega ušesa pogosteje kot odrasli, ker nimajo dobro razvite obrambe proti povzročiteljem okužbe in ker je pri njih Evstahijeva cev kratka.

Odrasli se pogosteje spopadajo z vnetjem zunanjega ušesa (otisis externa). Vnetje zunanjega ušesa imenujemo tudi »plavalčevo uho«, saj prizadene predvsem plavalce in potapljače. Voda, ki ostane ujeta v ušesnem kanalu, ustvari idealne pogoje za razrast mikrobov.

Ali lahko kopičenje ušesnega masla povzroči vnetje?

Ušesno maslo je normalno prisotno v vsakem sluhovodu. Njegova naloga je, da čisti, vlaži in maže kožo zunanjega sluhovoda ter preprečuje vdor škodljivih snovi. Ušesno maslo zato ni nekaj slabega, kar bi morali odstraniti. Zaradi čezmernega izločanja ušesnega masla (npr. zaradi uporabe slušnih aparatov) nastanejo čepi ušesnega masla, ki lahko povzročijo vnetje. Med plavanjem ali potapljanjem utegne ušesno maslo nabrekniti in povzročiti trd čep, ki ovira sluh in povzroči vnetje sluhovoda. Pogosto je vzrok vnetja v nepravilnem čiščenju sluhovodov z vatiranimi palčkami, s katerimi ušesno maslo le potisnemo globlje v sluhovod ali poškodujemo kožo sluhovoda.

Kako prepoznate ušesno vnetje?

Simptomi ušesne okužbe se običajno začnejo hitro in lahko vključujejo:

  • bolečino v ušesu (otroci se praskajo in vlečejo za uho, so razdražljivi in nemirni, neješči, izgubljajo ravnotežje …)
  • povišano telesno temperaturo (nad 38°C)
  • težave s sluhom
  • gnojni izcedek iz ušesa
  • občutek polnega, zamašenega ušesa ali šumenje v ušesu

Ali se bo vnetje pozdravilo samo?

Če imate bolečine ali kakršnekoli težave z ušesi, se posvetujte z vašim zdravnikom. Večina vnetij sicer izzveni v 3 dneh, vendar jih je potrebno (zaradi možnih zapletov) pozdraviti čimprej. Zdravnik bo predpisal antibiotično zdravljenje, če gre za otroka, mlajšega od šest mesecev, za starejšega, ki ima telesno temperaturo 39 °C ali več, otroka mlajšega od dveh let, če ima obojestransko vnetje srednjega ušesa oz. če bo pri odraslih prepoznal okužbo z bakterijami. Terapija traja 5 – 7 dni in je ne prekinjajte, četudi se vaše stanje izboljša.

Z zdravili lahko omilite bolečino in znižujete telesno temperaturo (npr. paracetamol, ibuprofen).

V lekarni lahko brez recepta dobite kapljice za uho za lajšanje bolečin. Če bolečine po 2 – 3 dneh ne minejo oz. se stanje še poslabša, je potrebno obiskati zdravnika.

Če imate zelo zamašen nos, lahko uporabite kapljice ali pršila za nos (nosni dekongestivi), ki zmanjšajo nabreklost nosne in žrelne sluznice ter izboljšajo prezračenost srednjega ušesa. Skrbite za prehodnost nosu, še posebej, če gre za otroka. Otrokom ob prehladu redno izpirajte nos s fiziološko raztopino.

V ljudskem zdravilstvu se za blaženje bolečin v ušesih uporablja rastlina netresk. Uporaba pripravkov iz natreska se ne priporoča zaradi možnih zapletov.

Poleg doslednega jemanja zdravil, upoštevate tudi ukrepe za izboljšanje splošne odpornosti za hitrejše okrevanje.

Vnetja srednjega ušesa ni mogoče preprečiti, lahko pa zmanjšamo možnost, da bi sploh zboleli.

  • Uporaba čepkov v ušesih za zaščito pred vodo se priporoča samo v izrednih primerih (npr. anatomske nepravilnosti v ušesu, občutljivost na kemikalije v bazenih) in se ne priporočajo kot preventiva pri vnetju ušes.
  • Uporaba čepkov v ušesih za zaščito pred hrupom poveča možnosti za vnetje zunanjega sluhovoda.
  • Izogibajte se čiščenju ušes z vatiranimi palčkami, saj lahko poškodujete sluhovod. V lekarni je na voljo več pripravkov za ušesno higieno – kapljice, pršila ali stožci za redno higieno in raztapljanje ušesnega masla, ki nežno odstranjujejo ušesno maslo.

Poskrbite za higieno, vaša ušesa vam bodo hvaležna.

Marko Jurič, mag. farm.

Lekarna Pušnik

www.lekarna-pusnik.si

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor