V preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 324 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 91 nanašalo na kriminaliteto, 104 na javni red in mir, ter 94 na prometno varnost.

Kriminaliteta

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali 20 tatvin, 16 vlomov (v devetih primerih je ostalo pri poskusu) in 10 primerov poškodovanja tuje stvari. Prav tako so posredovali v dveh primerih nasilja v družini, kjer so kršiteljema izrekli ukrep prepovedi približevanja.

Vloma v Trbovljah

V Trbovljah so neznanci vlomili v specializirano trgovino ter ukradli denar in računalniško opremo. Po prvi oceni je nastalo za okoli 1.600 evrov škode.

V Trbovljah so policisti obravnavali tudi vlom v poslovni objekt, od koder so (zaenkrat še) neznanci odnesli prenosne računalnike in računalniško opremo. Družba je bila oškodovana za nekaj tisoč evrov.

Prometna varnost

Pri prometni varnosti so obravnavali 27 prometnih nesreč z materialno škodo in 3 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 4 vozila. Policisti so poleg nesreče, ki jo je pod vplivom alkohola (0.97 mg/l) povzročil voznik na Vrhniki, ustavili voznika, ki mu je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0.77 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka in voznico, pri kateri je preizkus alkoholiziranosti pokazal 1.04 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka.

Alkohol

Alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu, saj se možganski nadzorni centri začnejo izklapljati. Z višanjem stopnje alkohola v krvi se nadzorni centri možganov drug za drugim “izklapljajo”, nadzor pa prevzemajo avtonomni centri. Večajo se posledice na vidu, ravnotežju in pri reakcijskem času. To ima za volanom številne, lahko tudi usodne posledice. Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost, smrt in zaznamujejo premnoge družine. Pod vplivom alkohola in drog ima voznik občutek, da vozi bolje kot dejansko. Temu sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot.

Zelo zmotna so tudi prepričanja, da lahko obilna hrana ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola. Izgovori, da so nas drugi prepričali v pitje, da je pot do doma zelo kratka ali da nismo toliko spili, da ne bi mogli voziti, v promet prinašajo velika tveganja.

Alkohol pa ni ‘kriv’ za prometno nesrečo. Odgovoren je človek, ki se alkoholiziran usede za volan!

Javni red in mir

Glede javnega reda in miru so intervenirali 21 krat na javnem kraju in 18 krat v zasebnem prostoru.

Savus

Fotografija je simbolična