četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Vizija prihodnosti

V sredo, 19. oktobra, zvečer so v trboveljski knjižnici predstavili publikacijo Vizija prihodnosti, ki so jo pripravili dijaki GESŠ Trbovlje skupaj z Alenko Prezelj. Vanjo so ujete misli, risbe in fotografije, ki so nastale kot nadgradnja citatov, ki so jih pripravili profesorji, dijaki so jih nadgradili v obliki pesmi, misli, risb in tako povedali svoje mnenje. Sodelovali so prav vsi. Vsakdo je napisal svojo zgodbo, v njej je orisal vizijo prihodnosti. Z dijaki, Alenko Prezelj in ravnateljico Jeleno Keršnik se je pogovarjala Katra Hribar Frol.
Knjiga je na prvi pogled običajna, v njej so izražene misli z besedami, narisane risbe in fotografije. Nekateri prispevki so predstavljeni kot novomedijske vsebine, ki so na ogled s pametnimi telefoni z nameščeno aplikacijo za branje QR kod in aplikacijo za predvajanje obogatene resničnosti Aurasma na računalniku. V knjigi je opisan postopek, kako je mogoče uporabljati obe aplikaciji.

Predstavniki dijakov so povedali, kako so pristopili k temu zahtevnemu projektu. Nekateri ga sprva niso jemali resno, a so kmalu ugotovili, da se splača potruditi, drugi so bili veseli priložnosti, da kaj napišejo ali narišejo. Jelena Keršnik, ravnateljica GESŠ, je povedala, da si prizadevajo, da bi bili konkurenčni ostalim primerljivim šolam tako, da uvajajo nove, izbirne vsebine, ki dijake pritegnejo k takšnim izzivom. Verjame v delo svojih kolegov in v to, da bodo dijaki lahko uspešno nadgrajevali svoje znanje na različnih študijskih smereh.

Alenka Prezelj je poudarila, da so mladi ustvarjalni, če jim to dovolimo. Svoj znaten delež so prispevale slovenistke, ki so besedila lektorirale.

Dejstvo, da so vsi na šoli prispevali svoj delež h knjigi, kaže na to, da lahko s skupnim delom ljudje ustvarijo nekaj, kar ostane še dolgo in morda je prav ta knjiga manjkajoči kamen v mozaiku kakšnega posameznika, ki mu je pomagal ustvariti sliko njegove vizije, ki jo bo želel udejanjiti.

Irena Vozelj

Isti avtor