Društvo hrbteničarjev Zasavje je edino v Sloveniji, ki združuje in pomaga svojim članom, ki imajo težavo z bolečinami v hrbtu.  Danes je zaradi načina dela in življenja nasploh to velika težava v Zasavju in v svetu nasploh. Objavljamo prispevek, ki nam ga je poslal predsednik Društva hrbteničarjev Zasavja Marjan Pergar.

V Zasavju smo  pred 27. leti ustanovili društvo, ki z organizirano telesno vadbo v bazenu s toplo vodo in pod nadzorom fizioterapevtke razgiba in uravnava hrbtenice in tako zmanjšuje bolečine. Vadimo od septembra do julija skozi celo leto enkrat tedensko ob torkih popoldne. Poleg tega poskrbimo tudi za družabnost, saj vsako leto obiščemo katero od zdravilišč v Sloveniji, priredimo srečanja članov ob novem letu in občnem zboru in druge dogodke. Združujemo vse, ki želijo nekaj prispevati za svoje zdravje, člani prihajamo iz občin Zagorje, Trbovlje, Hrastnik in Radeče.

Seveda je tudi nas prizadel korona virus. Prenehati smo morali z vadbo, saj je bil bazen zaprt. Tudi starost članov je taka, da smo spadali med najbolj rizične osebe. Sicer smo v septembru skušali z delom nadaljevati, a ponovni množični pojav virusa nas je spet pregnal iz bazena. Tako sedaj lahko le čakamo, da se bodo razmere kolikor toliko spet uredile in dovoljevale nadaljevanje naše dejavnosti. Večkrat me člani sprašujejo, kdaj bomo s kopanjem nadaljevali in se bomo spet družili. Seveda to nihče ne ve. Bodimo pa prepričani, da se bomo prej ali slej lahko spet sestajali, telovadili, šli na izlete, skratka, življenje bo teklo spet po starih tirih.

Seveda društvo še deluje, čeprav tudi letos nismo smeli organizirati občnega zbora. Saj vemo, samo 10 oseb je bilo lahko skupaj v istem prostoru, nas pa je preko 70. Poslali smo vsa poročila in vloge na občine, občni zbor pa bomo pripravili takoj, ko bodo predpisi in omejitve to omogočale. Za sedaj vsem članom priporočamo, da telovadimo doma, izvajamo vaje kot v bazenu in če se le da, vsak dan. Tako bomo malo nadomestili prisilni premor in ostali kolikor toliko »fit« s svojimi hrbtenicami. Seveda to ni isto, kar nam da bazen in plavanje, a vendar bolje, kakor počivanje na kavču.

Upravni odbor društva ves čas bedi nad razmerami ob pojavu korona virusa v Sloveniji, upoštevamo vse zahteve, jih postavljajo vladne institucije in le tako bomo lahko skupaj premagali virus. Potrebna je le potrpežljivost in  samodisciplina vseh nas. Zato se lahko nadejamo čim prejšnjih srečevanj.

Marjan Pergar

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekGasilci so posredovali
Naslednji članekDanes dogaja