RRA Zasavje je 22. in 23. marca pripravila prvo srečanje projektnih partnerjev v okviru projekta ALL v letu 2021. Zaradi slabih epidemioloških razmer v večini držav so tudi tega morali izvesti virtualno. Konferenca Na poti k socialni koheziji s pomočjo socialne vključenosti migrantov je potekala preko aplikacije ZOOM.

Tokratni gostitelji 6. srečanja so bili partnerji iz Črne Gore  – Center za demokracijo in človekove pravice CEDEM. CEDEM je nevladna organizacija, ustanovljena kot neprofitno združenje državljanov z namenom pospeševanja in širjenja zavesti o pomembnosti pravilne in uspešne tranzicije.

Črna gora je država velike mobilnosti prebivalstva. So tranzitna država za migrante, katerih cilj je vstop v eno izmed držav Evropske unije. Na srečanju so spregovorili o različnih oblikah dela z migranti, delu v sprejemnem centru Božaji, možnostih integracije v družbi, človekovih pravicah migrantov, prosilcev za azil in beguncev, pa tudi o problemu prosjačenja v Črni gori.

Drugi dan konference so govorili o vlogi in prispevku organizacij civilne družbe v povezavi z migracijami, brezplačni pravni pomoči prosilcem za azil, delu državnih državnih služb, ki se ukvarjajo z vprašanji integracije upravičencev, ki jim je bila dodeljena mednarodna pravna zaščita, in o socializaciji migrantov ter razbremenitvi njihovih travm. Spoznali so tudi dobre prakse v zvezi s temeljnimi pravicami migrantov, prosilci za azil in begunci. Na koncu srečanja so si udeleženci ogledali še film, ki ga je CEDEM  pripravil izključno za projekt ALL IN z naslovom Od medkulturnega dialoga do socialne vključenosti.

Savus

Foto: RRA Zasavje

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekČasopis Savus