V torek, 5. septembra, je bil predvečer Vilenica 2017 v atriju OŠ NH Rajko Hrastnik, kjer sta se predstavila norveška pesnika Inger Elisabeth Hansen in Torgeir Schjerven.

Pogovor je vešče vodila Simona Solina, ki je izrazila veselje, da lahko gostimo pesnika, ki sodita v sam vrh norveške sodobne poezije. »Letošnji festival postavlja v središče norveško literaturo,« je dodala in pokazala knjigo Innsyn, antologijo sodobne norveške književnosti, ki vsebuje 28 svežih pesniških in pisateljskih besedil različnih žanrov.

Potem sta brala svoje pesmi, ki so jih obiskovalci lahko sproti brali na platnu v slovenskem  prevodu. V svojih vprašanjih pa se je dotaknila odzivu na dogodek leta 2011, ko smo bili priča grozljivemu nasilju, kako vidita svojo poezijo v povezavi z bodočimi rodovi, kako pišejo Norvežani glede na to, da imajo štiri vrste jezika, kakšna je vrednost jezikov evropskih držav v primerjavi z angleščino in podobno.

Pogovor je potekal v angleškem jeziku s prevodom v slovenski jezik. Tolmačila je Breda Biščak v sodelovanju z Društvom Rast.

Za dve glasbeni  točki je poskrbel Emir Ibrakić s kitaro.

Večer je minil v prijetnem druženju, kjer je bilo opaziti, da sta se gosta dobro počutila. Maja Kavzar Hudej, programski vodja festivala, ki ima korenine na Dolu pri Hrastniku, pa je obljubila, da bo poskrbela za podoben dogodek  v Hrastniku tudi drugo leto.

Fanči Moljk

Prejšnji članekMotil jo je ropot
Naslednji članekKS Dobovec