ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Vikend odprtih vrat navdušil

»Prvi letošnji Vikend odprtih vrat, ki smo ga organizirali v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v Občini Kamnik in lokalnimi ponudniki, je vsekakor dosegel svoj namen – predstaviti in promovirati ponudbo lokalnih turističnih ponudnikov čim večjemu številu obiskovalcev,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.
Obiskovalci so lahko odkrivali lepote Kamnika, v Hiši Keramike Zakaj pa ne majolka so obiskovalce popeljali v svet raznolike uporabe keramike. V trgovini z zdravo prehrano Zlata ptička je bilo mogoče poskušati dobrote lokalnih butičnih ponudnikov in jih kupovati ceneje. Obiskovalci so lahko na dogodku poskusili kloštrsko kremšnito, žganje iz vršičkov in storžev ruševja. Na tržnici Okusi Kamnika na Šutni so obiskovalcem podarili zelenjavno sadiko, ta je čakala kupce tudi v vrtnariji Dragice Bohinec na Šmarci, ki se s pridelavo sadik zelenjave ukvarja že več kot 25 let. Ni jih bilo malo, ki so se podali na potep v okolico Kamnika. V Zgornjih Palovčah je vrata odprla več kot 350 let stara Budnarjeva domačija, ki jo najbolj zaznamuje črna kuhinja. V Planinskem domu v Kamniški Bistrici so poleg kosila ponujali brezplačno kavico, kuhali pa so tudi prav poseben Firštov golaž, v spomin na nadvojvodo Karla. Ta je leta 1564 v Ljubljani simbolično prisegel na knežjem kamnu in se nato zaradi kuge umaknil v Kamniško Bistrico. Na mestu, kjer se je ustavil in so mu lovci pripravili hrano, so Kamničani postavili posebno mizo. Legenda pravi, da je na tem mestu zakopal zlatnike, zato je tu hodilo veliko turistov in iskalcev zlata. Ker zlatnikov niso našli, so kamnito mizo vrgli v vodo. Lani so Kamničani izdelali repliko in jo postavili na isto mesto.

V Zdravilnem gaju Tunjice so organizirali voden ogled energijskih točk, vsak obiskovalec je lahko poskusil tudi glineni napitek za razstrupljanje telesa in živo vodo ter dobil nagrado ob obisku. V Termah Snovik sta obiskovalce pričakala ugodna ponudba za kopanje ter brezplačni čaj iz njihovih zelišč in termalne vode. Ljubitelji planin pa so se z nihalko odpeljali na Veliko planino in si ogledali najstarejše planšarsko naselje v Evropi.

Naslednji Vikend odprtih vrat bo od 20. do 22. maja v Šmartnem pri Litiji, do jeseni pa se bodo zvrstili še trije – v Litiji, Lukovici in Mengšu.

ZT

Isti avtor