Mladinski center je s projektom The Verses of Europe (Verzi Evrope) skušal vzpodbuditi mladinsko literarno ustvarjanje ter promovirati različne zvrsti ustvarjanja (poezija, proza) predstavnikov mlajše generacije. Poleg domačih literarnih upov so med drugim svoja peresa zavihteli tudi mladi umetniki iz Romunije, Italije in Estonije z željo, da bi nekoč izdali svojo knjigo. Udeleženci so se deset dni udeleževali različnih delavnic na temo ustvarjanja literature, obenem pa so imeli priložnost spoznati mesto Trbovlje z bogato rudarsko tradicijo.
V duhu aktualnih dogodkov, povezanih z begunsko krizo, je projekt potekal pod geslom Evropa brez žic, ki se skuša kritično opredeliti do naraščajočega vala nacionalizma in nestrpnosti v Evropi, obenem pa vzpodbuditi bolj sproščeno razmišljanje in sprejemanje drugačnosti. S povezovanjem udeležencev iz več držav se preko umetniške besede krepijo vezi med različnimi narodi.

Projekt se je zaključil s pesniškim večerom, ki je potekal v okviru razstave 4. dritl v Delavskem domu Trbovlje, kjer so se s svojimi avtorskimi deli predstavili vsi udeleženci, odprti mikrofon pa je bil namenjen vsakomur, ki je začutil moč po umetniškem izražanju.

Vid Šteh

Prejšnji članekDekleta ne jočejo
Naslednji članekPlavalci mladi 80 let