četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Veriga tehnike in prijateljstva

Namen projekta Erasmus+ z naslovom Verižni eksperiment v vrtcu je zagotoviti razvoj osnovnih tehničnih spretnosti že pri predšolskih otrocih ter z medgeneracijskim učenjem spodbuditi njihovo zanimanje za tehnične poklice. »Da je potrebno otroke že v predšolskem obdobju spodbujati za tehniko in ustvarjanje, čivkajo že vrabci. Da vseživljenjsko učenje in medgeneracijsko sodelovanje dokazano podaljšujeta dolžino in kakovost življenja, prav tako,« pravi Polona Trebušak z Zasavske ljudske univerze.

Zasavska ljudska univerza in Vrtec Zagorje ob Savi sta se v letošnjem letu vključila v dvoletni projekt KA2, ki ga koordinira Ljudska univerza Jesenice. Prvi učni trening izdelave verižnega člena, ki je bil namenjen strokovnim delavcem s področja predšolske vzgoje in izobraževanja odraslih ter prostovoljcem iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Poljske, je potekal od 3. do 7. decembra v Trbovljah. »Za nas je bila to prva izkušnja izvedbe takšnega mednarodnega srečanja, ki nas je naučila veliko o sebi in drugih, nam dala medkulturno dimenzijo, nas povezala kot ekipo in kot skupnost,« je povedala Trebušakova.

Šest različnih starostno in kulturno mešanih skupin (37 udeležencev) je izdelovalo člene verižnega eksperimenta na temo Olimpijske igre 2020 pod strokovnim vodstvom Staneta Arha z Jesenic.

Verižni eksperiment je skupek naprav, ki poganjajo druga drugo. Prejšnja naprava sproži delovanje naslednje po principu podiranja domin. Verigo sestavljajo neodvisne naprave, v katere je vgrajenih veliko zanimivih pojavov in fizikalnih zakonitosti. Povezovalni element med posameznimi členi je kovinska kroglica.

Predavalnico trboveljskega delavskega doma so udeleženci treninga spremenili v delavnico, kjer so žagali, sestavljali, brusili, lepili, barvali, zlagali, preizkušali, … Bilo je veliko dela, smeha, dobre volje, pa tudi izzivov pri sporazumevanju, sprejemanju drugačnosti in strpnosti. Prvi dan so bili skeptični, ali in kako bodo to zmogli, četrti dan pa so verižni členi zasijali v vseh svoji inovativnosti in barvitosti. Najvažnejše je bilo, da so vsi delovali vsak zase in vsi skupaj.

Izdelki bodo svoje mesto našli v zasavskih vrtcih. Novo znanje in izkušnje pa bodo strokovni delavci in prostovoljci od januarja do junija enkrat tedensko delili z otroki iz Vrtca Zagorje, ko bodo skupaj gradili nove člene verižnega eksperimenta. "Tisto, kar se mi zdi v tem projektu še posebej dragoceno, je to, da delamo nekaj zelo konkretnega, pomembnega za otroke in odrasle, za širšo skupnost in medgeneracijsko solidarnost. Preko gradnje verižnega eksperimenta bomo otrokom omogočili razvoj ročnih spretnosti, jim približali tehniko in naravoslovje, krepili matematiko in jim omogočili medgeneracijske izkušnje. Morda bodo ravno ti otroci nekoč postali inženirji in nosilci razvoja v mestu," pravi Trebušakova.

Zasavje se počasi prebija na turistični zemljevid Slovenije, gostje so bili navdušeni nad lepotami Zasavja, nad mestoma Trbovlje in Zagorje. Poleg tega so si ogledali Virtualni muzej rudarstva 4. Dritl, ki je združil rudarsko tradicijo in novomedijsko kulturo. Z ogledom podjetniškega pospeševalnika Katapult in projektom S.O.S šole so domačini tujcem pokazali uspešne zgodbe mladih zasavskih podjetnikov.

ZT

Previous article
Next article

Isti avtor