Letos smo se v uredništvu Savusa odločili, da bomo »veganizirali« klasične zasavske jedi, za tiste, ki ne želijo uživati živalskih izdelkov. Tokrat objavljamo recept za veganske šnite.
Sestavine:
- star kruh
- skodelica in pol rastlinskega mleka (skodelica za čaj)
- moka
- ščep soli
- sladilo, ki ga sicer uporabljamo
- jušna žlica olja
Če je kruh, ki smo se ga namenili uporabiti za šnite, trd, ga na vsaki strani polijemo z jedilno žlico rastlinskega mleka (v tem primeru ga bomo porabili nekoliko več). V rastlinsko mleko počasi vsipamo moko, dokler ne dobimo zmesi, po konsistenci podobne masi za palačinke. Dodamo ščep soli in ščep oziroma kapljico sladila.
Na ponvi segrejemo olje. V prej pripravljeno maso pomakamo kose kruha in jih polagamo na vroče olje. Na vsaki strani pečemo približno tri minute. Potresemo s sladkorjem (ali drugim sladilom) in postrežemo.
Opomba: rastlinsko mleko lahko brez težav nadomestimo z enako količino vode.
Besedilo in foto: MD