četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

VDC Zasavje – promotor povezovanja

Zasavski VDC je predstavil projekt ViP, vključujoče in povezano Zasavje, ki ga sofinancira Evropska unija. VDC je partner v projektu s Sinergijo. S projektom se bodo povezali z več kot desetimi zasavskimi javnimi zavodi, nevladnimi organizacijami in podjetji. Skupna vrednost projekta je 33.000 evrov, 23.000 evrov sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, ostalo prispevajo partnerji projekta.

Glavni namen projekta je podiranje ovir v dojemanju in sprejemanju drugačnosti in medsebojno povezovanje, saj je to še kako pomembno za kakovostno življenje invalidov.

V VDC-ju so si zadali nalogo, da bodo opolnomočili ranljive skupine in uporabnike VDC-ja pri vključevanju v družbo, s tem, da bodo deležniki v projektu zasavske organizacije in njihovi vodilni dobili sveže informacije in znanja, kako nastopati v odnosu do ranljivih skupin. Tu bo zagotovo potrebno medsektorsko in medobčinsko sodelovanje in povezovanje. Da bi se te meje čim lažje prebrodile, so k sodelovanju povabili učiteljico kreativnega mišljenja in razmišljanja Nastjo Mulej, ki bo sodelovala s tremi glavnimi skupinami odločevalcev: direktorji, ravnatelji in učitelji ter vzgojitelji so tiste ključne osebe, ki bodo idejo in miselnost širili naprej.

V času projekta so si zadali, da bodo organizirali vsaj deset ViP dogodkov, ki naj bi ostali trajni. Kot koncept dobrega sodelovanja z ostalimi organizacijami in posamezniki pa so v VDC pričeli s programom Prešito, ki je nadaljevanje že ustaljenih prejšnjih programov. Izdelujejo nove produkte iz odpadnih materialov, kot so jeans in podobni, vodi pa jih načelo: Če ti življenje nameni smeti, jih Prešito znova oživi.

Danes pa so se po dolgem času na istem mestu zbrali vsi uporabniki VDC-ja. Čeprav so bili varnostni ukrepi in priporočila NIJZ v veljavi, uporabnikom niso vzeli veselja ob glasbenem presenečenju. Presenečenje je res bilo pravo, saj jih je zabavala Tanja Žagar.

Savus

Foto: Vukašin Šobot in arhiv VDC

Isti avtor