Danes je učenje nuja in o tem ni dvoma. Pa ne mislimo le učenje novih kuharskih receptov ali šivanja, kar je seveda odlično, temveč govorimo tudi o nadgradnji obstoječih in o učenju novih spretnosti ter o pridobivanju novih znanj, ki vam bodo koristili pri sedanjem delu ali pridobitvi tako želene nove zaposlitve. In ne glede na to, ali pri izbiri vsebin sledite osebnim interesom in strastem ali pa vam vseživljenjsko učenje predstavlja nujo –  da sledimo lastnim poklicnim ambicijam, da dosežemo osebno izpolnitev in zadovoljstvo.

Kaj se boste pa vi letos naučili novega?

Vključitev vseživljenjskega učenja vam prinaša številne dolgoročne koristi. Pomaga vam pri obnavljanju lastne motivacije, pri prepoznavanju osebnih želja, interesov in ciljev, pri dvigu osebnih in poklicnih veščin ter posledično pri dvigu samozavesti in lastni suverenosti.

Podjetja morajo vlagati v človeške zmogljivosti in tudi v dodatne benefite za svoje zaposlene, če želijo sebi in svojim zaposlenim zagotoviti varno prihodnost dela. Le tako bodo vsi imeli koristi od celotnega potenciala tehnološkega napredka in sprememb, ki jih prinaša razvoj novih tehnologij, postopkov, procesov dela in načina komunikacijeMarsikje razvoj in izobraževanje v podjetju ne potekata zgolj v formalnih programih usposabljanja, temveč na delovnem mestu – skozi nove izzive in razvojne naloge, povratne informacije o razvoju, pogovore in mentorstvo. In če to poteka v duhu partnerstva, sodelovanja in povezovanja, lahko neposredni vodje prepoznavajo potencial zaposlenih in jim nudijo priložnosti za nadaljnji razvoj. Vodje, ki takšne priložnosti spustijo, zaposleni kaj hitro zapustijo ali (p)ostanejo nemotivirani. Če ste med slednjimi, začnite z akcijo, prevzemite lastno odgovornost za spremembe in poiščite nov izziv, novo okolje, novega delodajalca, ki bo prepoznal vaš potencial in ga tudi ustrezno usmerjal oziroma razvijal.

Vsak mora imeti določene želje in ambicije

Ob tem ne pozabite, da ste za razvoj lastne kariere v prvi vrsti odgovorni vi. Podjetje vam mora omogočiti pridobivanje znanj in kompetenc, ki jih potrebujete za učinkovito opravljanje dela, a korak naprej, korak k višjim ciljem mora biti storjen predvsem z vaše strani.

Vsak od nas mora imeti določene želje in ambicije, v nasprotnem primeru nas zanese v določeno rutino. Na delovnem mestu nam postane monotono in ponavljajoče. Nekaterim to sicer prav tako ustreza, povečini pa si zaposleni želimo na delovnem mestu tudi možnosti za napredek. In naloga (tudi potreba) posameznega zaposlenega je med drugim tudi to, da razmišlja o svojem delu; o tem, kaj dela; o tem, kako dela; o tem, zakaj tako dela. Vodje oziroma podjetje vas pri tem lahko podpira ali pa tudi ne, a to ne sme biti ključno, na koncu ste vi odgovorni zase.

Ste danes na pravem (delovnem) mestu?

Razmislite o tem, do česa ste strastni in kaj si predstavljate kot oz. za svojo prihodnost. Naredite seznam, česa bi se radi naučili ali kaj bi bili sposobni delati. Ko ugotovite, kaj vas motivira, raziščite, kaj je na tem posebnem interesu ali cilju, ki ga želite doseči. Če je na primer napredovanje vaše kariere tudi vaš osebni interes, potem obstajajo načini za vaše udejstvovanje v samousmerjenem učenju za dosego tega cilja. Najbolje je poiskati tak način, ki bo ustrezal vašim časovnim in finančnim zmožnostim.

Vaša prihodnost je v vaših rokah. Naj vas pomanjkanje motivacije, lenoba ali strah ne oropajo želja, da posežete po višjih ciljih.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica v kadrovskem podjetju Trenkwalder

Foto: arhiv Savus