Varuh človekovih pravic Peter Svetina bo v sredo, 20. marca, s sodelavci posloval v Trbovljah. Vsi, ki menijo, da so jim kršene pravice in bi jim lahko varuh s sodelavci pomagal, lahko pokličejo na telefonsko številko 030 720 225, najkasneje do ponedeljka, 18. marca, do 15. ure in se naročijo na polurni pogovor.

Pogovori bodo potekali v prostorih občine na naslovu Mestni trg 4. Ta dan bo varuh obiskal tudi Center za socialno delo, Okrajno sodišče, Upravno enoto ter Dom upokojencev Franca Salamona Trbovlje, srečal pa se bo tudi z županjo Jasno Gabrič in njenimi sodelavci ter z njimi govoril o prizadevanju občine za spoštovanje pravic občanov. Ugotovitve poslovanja bo predstavil na krajši novinarski konferenc.

S poslovanjem zunaj sedeža se skuša institucija Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (Varuh) približati tistim, ki jo potrebujejo. Enkrat na mesec varuh s sodelavci obišče določen predel Slovenije in se pogovori z vsemi, ki bi pri uveljavljanju svojih pravic potrebovali pomoč institucije, ki jo vodi. To obliko dela institucija izvaja že ves čas, od začetkov leta 1995. V Trbovljah je bil Varuh dvakrat (leta 2008 in 2012). Ker je občin v Sloveniji 212, bi vse lahko obiskali v približno 17 letih, zato namen poslovanja ni priti v vse občine, ampak se vsaj regionalno približati vsem, ki bi potrebovali pomoč, pa ne (z)morejo priti v Ljubljano.

Sicer lahko sodelavce varuha vsakdo kadarkoli v poslovnem času pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 15 30, piše ali tudi obišče, če oceni, da mu državni organi, organi lokalnih skupnosti ali nosilci javnih pooblastil kršijo pravice.

Savus

Foto: arhiv Varuha človekovih pravic