Prehranska dopolnila večina dojema kot varna in neškodljiva. Pričakovane koristi uživanja prehranskih dopolnil se lahko hitro spremenijo v tveganje za vaše zdravje. Ker njihova dostopnost in poraba močno naraščata, so pogostejši tudi z njimi povezani neželeni učinki.

Kaj so prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so živila, s katerimi dopolnjujemo običajno prehrano. Vsebujejo koncentrirane oblike vitaminov, mineralov, rastlinskih izvlečkov, aminokislin in drugih snovi, ki se v našem telesu vključujejo v različne procese. Na trgu so prisotne kot tablete, kapsule, praški, tekočine ali drugih oblike, s katerimi lahko varno zaužijemo priporočene vrednosti.

Kdaj se lahko pojavijo neželeni učinki ob uživanju prehranskih dopolnil?

Prehranska dopolnila morajo biti varna za uporabo. Zaradi različnih vzrokov lahko pride do neželenega učinka, ki se lahko kaže kot izpuščaji, glavobol, …

Prehranska dopolnila postajajo široko dostopna. Izdelki so pogosto predstavljeni le s »pozitivne« strani, brez neželenih učinkov in vas lahko zavajajo o reševanju zdravstvenih težav. Prehranska dopolnila niso namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni in se jim tudi ne sme pripisovati teh lastnosti. Namenjena so zdravim ljudem kot dopolnitev prehrane. Pozorni morate biti tudi na opozorila o morebitnih interakcijah z zdravili ali prepovedi uživanja za določeno populacijo (npr. nosečnice). Neprimerne informacije, ki jih podaja proizvajalec lahko predstavljajo tveganje za pojav neželenih učinkov ob uživanju prehranskega dopolnila. Vsekakor je pomembno, da izbirate kakovostna prehranska dopolnila, ki ne vsebujejo škodljivih snovi.

Neželeni učinki so lahko povezani tudi z nepravilno uporabo prehranskih dopolnil. Tako lahko pričakujemo neželene dogodke zaradi prekomernega vnosa hranil v daljšem časovnem obdobju. Nekatere rastline se lahko tradicionalno varno uporabljajo v ljudskem zdravilstvu. V prehranskih dopolnilih pa se pojavljajo v koncentrirani obliki (npr. kot izvleček), zato je malo znanega o varnosti in tveganju zaužitih višjih koncentracij ob daljšem jemanju.

Kaj lahko storim, ko opazim neželeni učinek?

Za prepoznavanje, spremljanje ter obvladovanje neželenih učinkov povezanih z uživanjem prehranskih dopolnil in drugih živil skrbi sistem nutrivigilance pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Poročanje neželenih učinkov prehranskih dopolnil ni omejeno le na zdravstvene delavce. O neželenih učinkih prehranskih dopolnil lahko poročate preko obrazcev na spletni strani NIJZ.

Lažje poročanje neželenih učinkov prehranskih dopolnil omogočajo nutrivigilančne točke v Sloveniji, katero predstavlja tudi Lekarna Pušnik. Če posumite na neželen učinek, se lahko oglasite v naši lekarni, kjer bomo ustrezno svetovali in posredovali vaše informacije. Ker si želimo, da uživate varna prehranska dopolnila, je pomembno tudi vaše poročanje o neželenih učinkih.

Marko Jurič, mag. farm.