ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Varno na “odklop”…

Preglejte nekatere pomembne dele, kot so:

  • količina olja in zavorne tekočine,
  • količino sredstva za pranje stekla,
  • delovanje vseh svetlobnih teles ter
  • zračni tlak v pnevmatikah (Ne pozabite preveriti rezervnega kolesa. Če je vozilo obremenjeno s potniki in prtljago, mora biti tlak v pnevmatikah višji. Poletna vročina zvišuje tlak v pnevmatikah. Tlak preverite, ko so pnevmatike ‘hladne’, in ga prilagodite teži natovorjenega vozila)

Vleka tovora

V kolikor bomoto-avto-odklop2ste vlekli priklopno vozilo, ne pozabite za pot pripraviti tudi tega. Preverite delovanje svetlobnih teles in tlak v pnevmatikah. Poskrbite za pravilno nameščen tovor, saj tovor, ki ni ustrezno pritrjen, ogroža druge in vas. Lahko pade z vozila, povzroči zastoj v prometu, drugi udeleženci pa se lahko poškodujejo. Pri močnem zaviranju ali trčenju vas neprimerno pritrjeni tovor lahko poškoduje. Način natovarjanja in pritrjevanja tovora lahko vpliva na vodljivost vozila in oteži nadzor nad vozilom.

 

Kot kažejo raziskave, imajo visoke temperature enak učinek kot raven alkohola v krvi 0,5promila. Če na avtomobilskih oknih nimate senčnikov, je poletje pravi čas, da pomislite na nakup. Vzemite si čas za počitke, avto vselej prezračite, pazite na otroke in živali.

Ko se odpravljate na daljšo pot, imejte v avtu zadostno količino pijače, dovolj goriva ter zemljevid, ki vam bo ob morebitnih nepredvidenih dogodkih pomagal poiskati alternativno pot. V moto-avto-odklop1zadnjem času so bile v Sloveniji obnovljene številne regionalne ceste, po katerih je lahko vožnja ob turističnih prometnih konicah zelo prijetna in predvsem manj prometna.


Pred potovanjem vam svetujemo:

  • da preverite veljavnost dokumentov – osebnih in avtomobila,
  • za volan vedno sedite spočiti,
  • načrtujte svojo pot,
  • seznanite se s posebnostmi držav, kamor potujete – valute, cestnine, prometni predpisi, dokumenti …
  • ne hitite, saj vas to lahko zelo drago stane (ne le denarno …), raje vozite umirjeno, s konstantno potovalno hitrostjo.

Za vprašanja in nasvete smo vam na voljo na el. naslovu: moto.avto.trbovlje@gmail.com in na tel. št: 041 507 335 (od 9.00 do 12.00 ure).

Srečno in varno vožnjo vam želi

ŠOLA VOŽNJE MOTO AVTO TRBOVLJE d.o.o.,
Vodenska cesta 50, Trbovlje

logo MAT

Isti avtor