nedelja, 23 junija, 2024

Iz te kategorije

V Zmajevi luknji o razvpitem sporazumu

Tokratna tema reflektorja, kot imenujejo dogodek, ko v Zmajevi luknji gostijo vsak prvi petek v mesecu znane Zasavce pa tudi druge, je bil razvpiti sporazum CETA, TISA in TTIP. Eno izmed vprašanj je bilo, zakaj so v Združeni listi predlagali referendum glede tega spornega sporazuma. »Če vlada ni zmožna reči ne, naj ima to pravico vsaj ljudstvo,« je odgovoril gost Luka Mesec. Omenil je tudi 108 občin, ki so poslale na vlado svoj »ne« za podpis sporazuma. Med njimi tudi Občina Hrastnik, ki se je na pobudo liste Naš Hrastnik izrekla proti. Je pa dodal, da je vlada ob podpisu izposlovala še z nekaterimi državami pametno potezo, da ga bo moral ratificirati parlament. Seveda ga ne bi podprli, zato ga niti ne dajo na dnevni red. V roke bo prišlo najverjetneje naslednji vladi.
»Tako da vse skupaj ni atomska bomba, kot smo pričakovali, ampak le lokalna eksplozija,«  se je pošalil. Vseeno je bilo največ razprave namenjene korporacijam, ki želijo na račun državljanov še bolj služiti. »Treba je najti način, da delajo v našo korist, ne pa v škodo,« je dejal. »Kapital bi morali disciplinirati. Ne dovoliti, da nas izigrava. Korporacije ustrahujejo tudi države in so močnejše od njih. Včasih je imela kapital v rokah država, ne pa obratno. Sploh pa bi bilo potrebno ukiniti davčne oaze …«

Obiskovalci so po pogovoru z gostom spregovorili tudi o vlogi občine pri splošnih temah, svetovni politiki, beguncih, medijih, povezovanju zasavskih poslancev in še o čem. Marko Funkl pa je zbrane povabil že na naslednji reflektor, ki bo v petek, 2. decembra, in bo govoril o kulturi.

Fanči Moljk

Isti avtor