Vrtec Hrastnik
V letošnjem letu je v Vrtec Hrastnik vpisanih 287 otrok, kar je 10 več kot prejšnje leto in kar 26 več kot dve leti nazaj. »Glede na normative imamo letos en oddelek več, torej 13 oddelkov,« je povedala ravnateljica Vrtca Hrastnik Maja Petan.

Vrtec Dolinca obiskuje 111 otrok, enoto na osnovni šoli 48, Sonček 58 in Lučko 70. V letošnjem šolskem letu se obeta hrastniškim malčkom tudi kakšna popoldanska interesna dejavnost, ki pa bo odvisna od števila prijavljenih. »Vključili smo se v projekt »Pomahajmo v svet,« v sklopu katerega bodo naši otroci v kontaktu s svetom zunaj naših fizičnih meja, tiste v glavah, smo že zdavnaj presegli,« je povedala Petanova. »Tudi na otroke, ki vrtca ne obiskujejo, nismo in ne bomo pozabili. Vsekakor bodo vabljeni v našo sredino. Vsebine pa naj za enkrat ostanejo skrivnost.«

Glede investicij v času dopustov, je Petanova povedala, da je prenove vsekakor potrebna enota Sonček, ki je še edina vrtčevska stavba, ki ni energetsko sanirana. »Prav tako zob časa trka na vrata centralne kuhinje,« je opozorila Petanova in dodala, da so na enoti Lučka med počitnicami nabavili nekaj notranje opreme za novoustanovljeni oddelek.

Vrtec Trbovlje
Vrtec Trbovlje po podatkih s konca avgusta obiskuje 533 otrok. Še vedno imajo pet prostih mest, a na čakalni listi ni otrok ustreznih letnikov. Na vprašanje, ali bo v novem šolskem letu vrtec obiskovalo več ali manj otrok, je ravnateljica Gordana Vranešič odgovorila: »Prejšnje šolsko leto je vrtec obiskovalo 536 otrok. Število sprejetih je odvisno od tega, koliko stari so sprejeti otroci, kajti v oddelek mlajših, lahko sprejmemo le 14, v oddelek starejših pa od 19 do 24 otrok. Na listi čakajočih vedno ostanejo najmlajši otroci. Posamezni starši bi želeli tudi medletni vpis, ko otrok dopolni ustrezno starost za vstop v vrtec -11 mesecev. Žal jim tega ne moremo omogočiti, ker so oddelki polni.«
Največ otrok, 194, obiskuje enoto Ciciban (z enoto na OŠ AH), od tega je 44 novincev. Enako število novincev je v enoti Pikapolonica, kjer je skupaj 148 otrok. 124 malčkov, od tega 37 novih, jih je v enoti Barbara, 67 otrok pa v enoti Mojca, kjer so sprejeli 21 novincev.

Kot je povedala Vranešičeva, ima Vrtec Trbovlje mnogo obogatitvenih dejavnosti, ki so za otroke brezplačne. Ena takih je Spoznajmo se s športom, ki ga izvajajo v sodelovanju z Zavodom za šport. V enem šolskem letu imajo 5- do 6-letni otroci 8-urne tečaje nogometa, rokometa, atletike, plezanja in karateja. 4- do 5-letni otroci pa so se do sedaj srečali z atletiko, letošnje leto pa bodo spoznali še gimnastiko. Za otroke, ki niso vključeni v vrtec, začnejo oktobra izvajati Cicibanove urice, za tiste mlajše od treh let pa v spremstvu staršev dejavnost Igrajmo se skupaj.

V vseh trboveljskih vrtčevskih enotah so med poletnimi meseci poskrbeli za vzdrževalna dela, kot sta beljenje in generalno čiščenje, v Cicibanu pa so zamenjali tudi dotrajano ograjo na igrišču. Enota Ciciban na Trgu revolucije, ki jo sicer redno vzdržujejo, je najstarejši vrtčevski objekt, ki bo kmalu praznoval Abrahama, in bi bil – po besedah ravnateljice – potreben tudi temeljite sanacije. K tej obnovi pa bi morali pristopiti celovito in v sodelovanju z Občino Trbovlje.

Vrtec Zagorje

V Zagorju je letošnja generacija otrok v vrtcu približno enaka lanski. V vrtec je vpisanih 660 otrok. Najbolj zasedena je enota Smrkci, ki jo obiskuje 227 malčkov, v enoti Kekec je 148 otrok, v enoti Center je 132 otrok, v enoti Ciciban jih je 77, v Maji pa 76. 

Program vrtca je pester, povezujejo se z organizacijami, društvi in posamezniki. Tako bodo nadaljevali z Bralno miško, ki jo izvajajo v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine in Knjižnico Mileta Klopčiča, športnim programom Mali sonček, otrokom bodo ponudili udeležbo v programu Kolesarčki, športno vadbo, vključili pa se bodo tudi v projekte Pasavček, Varno s soncem, Zdravje v vrtcu, Tradicionalni slovenski zajtrk. Kot vsako leto bodo tudi tokrat sodelovali na likovnih natečajih in zbirali plastične zamaške v humanitarne namene.

Za otroke, ki vrtca ne obiskujejo, imajo v torek, 5. septembra, vpis v Cicibanove urice in za mlajše v program Igrajmo se skupaj.

Med poletnimi meseci so v enoti Maja zamenjali ograjo in opravili dela v kurilnici, v razdelilni kuhinji enote Center so odstranili del prezračevalnega sistema, ki ni bil v uporabi, in zamenjali razsvetljavo, v enoti Ciciban pa so sanirali vodovodno napeljavo. »V bližnji prihodnosti načrtujemo sanacijo sanitarij in garderob v enoti Maja,« je povedala ravnateljica Darja Rakovič.

TPK

Prejšnji članekVilenica letos tudi v Zasavju
Naslednji članekOporni zid proti Dobovcu