Svea naprodaj petič
V začetku novembra je stekla peta prodaja nepremičnin nekdanje družbe Svea, ki jo vodi stečajni upravitelj Tomaž Kos. Z zadnjim sklepom, sprejetim 8. novembra, se – kot je povedal Kos – upravna zgradba prodaja za 560.000 evrov, proizvodni kompleks za 1.783.000 evrov (kar je za dobrega pol milijona manj kot januarja letos), desni del s skladišči pa za 336.000 evrov (januarja je bila njihova izhodiščna cena dobrega pol milijona). A tudi nova cena je za zainteresirane kupce še vedno previsoka.

Proizvodnja v Zagorju teče

Teodor Brance. Foto: arhiv Magles
Teodor Brance, direktor podjetja Magles. Foto: arhiv Magles

Trenutno proizvodna hala bivše Svee ni prazna. V najemu jo ima podjetje Magles iz Celja, ki ga vodi Teodor Brance. Podjetje se ukvarja z izdelavo pohištva. Za najem proizvodnih prostorov v Zagorju se je Brance odločil zato, ker se je po zaprtju podjetja Svea veliko Sveinih bivših zaposlenih za delo obrnilo k njim. »Kar nekaj bivših delavcev Svee smo v Maglesu tudi zaposlili,« je povedal Brance, »izkazali so se z znanjem in dobrim delom. Da bi jim šli naproti in se jim ne bi bilo treba voziti na delo v Celje, smo najeli proizvodne prostore v Zagorju.« Tako v Zagorju dela 24 zaposlenih, od tega jih je 20 Zagorjanov.

Pred vzpostavitvijo proizvodnje v Sveini hali je moral Magles v obrat vložiti tudi nekaj investicijskih sredstev, saj tam ni bilo, na primer, niti tople vode. Objekt je bil v preteklosti večkrat poplavljen, nazadnje leta 2010, potok pa še vedno ni bil saniran. »V sodelovanju z Občino Zagorje in Arsom smo uspeli potok sanirati in strugo poglobiti,« je dejal Brance. Nedavno je Magles v proizvodni hali postavil tudi skoraj pol milijona vredne nove stroje, ki omogočajo robotizirano izdelavo pohištva. Ali se bo Magles odločil objekt odkupiti, Brance še ne more reči. Cena je vsekakor visoka, najem jim zaradi negotove situacije na trgu bolj ustreza. A tudi v primeru, da bo nekdo tretji halo kupil, Magles ne bo odpustil zaposlenih, ki delajo v Zagorju, le proizvodnjo bo prestavil na drugo lokacijo.

Nera prva v nizu novih

Foto: osebni arhiv RF
Rok Frol, direktor podjetja Svea interier. Foto: osebni arhiv RF

Kot je povedal Rok Frol, je prav Magles v bivši Sveini proizvodni hali izdelal tudi nove kuhinje, ki nosijo blagovno znamko Svea. Rok Frol, bivši direktor Svee inženiring, vodi skupaj z Grego Albrehtom podjetje Svea interier, ki ima v najemu blagovno znamko Svea, katero je pred časom kupila Zlatarna Celje. Svea interier je nove kuhinje predstavila na pravkar končanem sejmu pohištva Ambient v Ljubljani. Kot je povedal Frol, ima podjetje velik interes, da se proizvodnja Sveinih kuhinj odvija v Zagorju oziroma Zasavju. »Še naprej nameravamo sodelovati s podjetjem Magles. Sveine kuhinje pa bodo še naprej nosile tudi ženska imena, kot je bilo to značilno v preteklosti. Prva v nizu novih se imenuje Nera. Štiri kuhinje bodo od novembra na ogled na razstavnem prostoru v ljubljanski Situli, prodajo začenjamo z osmimi,« je dejal Frol in dodal, da so s trenutnim povpraševanjem več kot zadovoljni.

Tatjana Polanc Kolander