Ob spoštovanju ukrepov oziroma priporočil NIJZ v zvezi z epidemijo koronavirusne bolezni, je vodstvo Občine Zagorje dopoldne sklicalo redno predpraznično novinarsko konferenco, na kateri je predstavilo najpomembnejše naloge oziroma naložbe, ki bodo občino zaposlovale v prihodnjem obdobju.

Župan Matjaž Švagan je najprej povedal, da praznovanja avgustovskega občinskega praznika, kakršnega do bili doslej vajeni v Zagorju, letos ne bo. Zaradi epidemioloških razmer bosta odpadli tudi tradicionalna Zagorska noč in Noč pred nočjo. Bodo pa zgolj za 50 povabljenih v soboto zvečer pripravili slavnostno sejo občinskega sveta, na kateri bodo podelili dve zlati in dve srebrni plaketi Občine Zagorje. Dobitnika zlatih plaket bosta Janez Lipec in Bojan Gasior, srebrni plaketi pa bodo izročili Borisu Gorencu in Cveti Garantini.

Švagan napoveduje pestro investicijsko dogajanje

Kljub temu, da je epidemije prekrižala številne načrte, prvi mož zagorske občine v nadaljevanju leta in prihodnje leto napoveduje številne naložbe. Med drugim je predstavil gradnjo osrednjega regijskega vadbenega poligona za gasilce, ki bo svoje mesto našel v Evroparku, temeljni kamen za gradnjo pa bodo postavili v soboto.

Na področju izobraževanja sta že dolgo v načrtu naložbi, ki se nanašata na Glasbeno šolo Zagorje in Osnovno šolo Toneta Okrogarja. Za slednjo so že pred leti izdelali idejne projekte, a do realizacije še ni prišlo, saj šolsko ministrstvo že več let ni objavilo nobenega razpisa za sofinanciranje naložb v šolske objekte. Imajo pa obljubljena sredstva infrastrukturnega ministrstva za energetsko sanacijo šole, zato Švagan napoveduje, da bodo energetsko sanacijo in propadajočo telovadnico lahko uredili do začetka šolskega leta 2021/22.

Prav tako naj bi v omenjenem šolskem letu nove prostore dobila Glasbena šola Zagorje, uredili jih bodo v prostorih nekdanje upravne stavbe podjetja Zagorje. V stavbi bodo uredili tudi prostore za Regionalno razvojno agencijo Zasavje.

Švagan je napovedal tudi asfaltiranje cest v vseh krajevnih skupnostih, projekt izposoje električnih koles, nadaljevanje urejanja kolesarske steze od Zagorja do Orehovice, vlaganje v turizem, kjer bi lahko pomembno vlogo imele Medijske toplice, oživljanje rudarske tradicije s turističnim vlakcem …

O vseh teh naložbah bomo podrobneje poročali v prihodnjih dneh.

Savus

Foto: VŠ