Po večletnem zatišju, je po novem in verificiranem 280-urnem programu osnovnega usposabljanja 3. februarja oblikovana 1. generacija kandidatk in kandidatov pomožne policije. Pred generalnim direktorjem policije Marjanom Fankom je tako 3. februarja priseglo 56 pomožnih policistk in policistov, ki prihajajo iz območja celotne Slovenije, trije med njimi tudi iz Zasavja. Kandidati so se prijavili na razpis februarja lani in tisti, ki so izpolnjevali pogoje, so se udeležili usposabljanja.
Pred zaprisego so pomožni policisti podpisali še pogodbo o zaposlitvi, ki velja pet let z možnostjo podaljšanja. Razporejeni bodo na tisto policijsko upravo, na območju katere imajo stalno prebivališče. Na tem območju bodo ob morebitnem vpoklicu izvajali policijska pooblastila. Vpoklicani bodo v primerih, ko bo zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov, ob naravnih in drugih nesrečah, v primerih, ko je huje ogrožena javna varnost, za zavarovanje državne meje in v primerih krize oziroma izrednega ali vojnega stanja.

Slovenska policija je imela vedno v svoji organizaciji tudi sestav rezervne policije, ki je danes kot pomožna policija zakonsko urejena v XI. Poglavju Zakona o organiziranosti in delu v policiji ter v Uredbi o pomožni policiji. Kot so povedali na Policiji, bo razpis za zaposlitev in usposabljanje 2. generacije pomožnih policistov objavljen predvidoma konec marca 2017.

ZT

Prejšnji članekPestro leto trboveljskih gasilcev
Naslednji članekKaj jih najbolj prevzame?